23:08:32 28.07.2025
Stiri

Maia Sandu EXPLICĂ de ce exponenții lui Șor NU trebuie lăsați să candideze: „Va fi prea târziu să mai salvăm ceva. Nu poți să joci șah, când Rusia vine cu mănușa de box peste tine. Trebuie să fim DURI, să ne apărăm și să ne apărăm statalitatea”

Actualitate 12.10.2023 10:16 Vizualizări1643
Maia Sandu EXPLICĂ de ce exponenții lui Șor NU trebuie lăsați să candideze: „Va fi prea târziu să mai salvăm ceva. Nu poți să joci șah, când Rusia vine cu mănușa de box peste tine. Trebuie să fim DURI, să ne apărăm și să ne apărăm statalitatea”

Președinta Maia Sandu este dezamăgită de decizia Curții Constituționale din 3 octombrie, prin care membrilor Partidului „Șor”, scos în afara legii încă în vară, li s-a permis să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie, dar și la viitoarele scrutine prezidențiale și parlamentare. Șefa statului spune că trebuie de luat măsuri dure împotriva celor care luptă zi de zi împotriva democrației și statalității R. Moldova.

Chiar dacă Parlamentul a decis ulterior ca persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvârșirea infracțiunilor, care au fost menționate ca argument de Curtea Constituțională la declararea neconstituționalității partidului lui Șor, nu vor avea dreptul să participe la alegerile locale din 5 noiembrie, Maia Sandu consideră că Înalta Curte trebuia să tranșeze această problemă.

„Nu vreau să mă dau cu părerea în raport cu decizia Curții Constituționale, dar cred că am dreptul și eu în calitate de cetățean să formulez o întrebare. Întrebarea mea este: la ce s-a referit decizia Curții Constituționale atunci când a declarat Partidul „Șor” în afara legii și cum această decizie poate să protejeze democrația în R. Moldova? Înțeleg și argumentul de pedeapsă individuală, dar la modul practic asta ar fi însemnat ca pentru fiecare persoană, care a fost implicată în finanțarea ilegală a Partidului „Șor”… În momentul în care trebuia să se meargă și să se prezinte dovezi pentru fiecare persoană în parte și dovezi sunt, dar trebuie să ajungi în instanța de judecată. Instanța de judecată trebuie să dea o decizie pe fiecare persoană în parte, așa înțeleg eu individualizarea vinei și asta s-ar fi terminat în zece ani în cel mai bun caz, pornind de la experiența pe care o avem noi în R. Moldova… Am văzut că pentru furtul bancar au trebuit aproape zece ani ca să avem măcar un condamnat și atunci mă întreb în zece ani ce se întâmplă cu democrația noastră, care este sub asalt?”, a răbufnit aseară Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit șefei statului, R. Moldova este supusă unui atac fără precedent din partea Federației Ruse, care vrea să deturneze procesele democratice din republica noastră. Astfel, se impun măsuri dure.

„R. Moldova este astăzi sub asaltul Federației Ruse, care folosește această grupare criminală și care prin aceste persoane interpuse încearcă să denatureze complet procesul democratic. Întrebarea mea către cei care au votat această decizie (judecătorii CC n.r.) este cum protejăm procesul democratic, ținând cont de realitățile din R. Moldova și de felul cum funcționează instituțiile? Repet, peste zece ani e prea târziu să mai salvăm democrația în R. Moldova. Nu poți să joci șah, când Rusia vine cu mănușa de box peste tine. Trebuie să fim duri, să ne apărăm democrația și să ne apărăm statalitatea”, a punctat Maia Sandu.

Totodată, președinta a adăugat că este în așteptarea opiniei complete a Comisiei de la Veneția vizavi de inițiativa sa de creare a Curții Anticorupție, o instanță specializată care va prelua cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției, pentru a o putea completa. În Opinia Comisiei de la Veneția, făcută deja publică, una dintre recomandările pentru guvernarea de la Chișinău este să analizeze mai bine dacă e nevoie de a crea o judecătorie nouă, anticorupție, care necesită timp și bani, sau dacă ar fi mai bine să se opteze pentru un colegiu specializat instituit într-o instanță deja existentă în Chișinău.

„Așteptăm comentariile Comisiei de la Veneția, să vedem dacă e ceva ce trebuie îmbunătățit, trebuie corectat. Sperăm ca în aceste zile să primim opinia completă și să putem merge mai departe, pentru că proiectul de lege a fost expediat în Parlament. Parlamentul a luat o pauză, pentru ca să vadă recomandările Comisiei de la Veneția, după care putem să mergem mai departe”, a conchis șefa statului.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, pentru cine ați vota?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte