Lilian Carp: Cele două antene din localitatea Maiak care au fost doborâte NU erau funcționale, iar avioanele rusești NU ar putea ateriza pe aeroportul de la Tiraspol. Depozitul de la Cobasna, un pericol real


Cele două antene din localitatea Maiak din stânga Nistrului care au fost doborâte recent nu erau funcționale, la fel cum nu este funcțional nici aeroportul din Tiraspol, afirmă președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.
Vorbind despre un scenariu care a apărut în presa ucraineană despre faptul că regiunea transnistreană ar putea fi folosit ca loc de desantare pentru trupele ruse, deputatul Lilian Carp spune că acest scenariu rămâne deschis, însă, probabilitatea este mică.
„Pe unde să ajungă? Fie trebuie să ajungă pe cale terestră și e puțin probabil: trebuie să cadă Odesa sau Ismailul, sau altceva, acțiuni care nu au loc acum, clar să asemenea scenarii trebuie luate în calcul, dar la etapa actuală nu există premise ca acest scenariu să fie crezut. Și doi, dacă e să ajungă pe cale aeriană, ar trebui să poată ateriza pe aeroportul militar de la Tiraspol, care, vă spun cu toată responsabilitatea, în acest moment aeroportul nu este funcțional. Acolo pot ateriza poate niște elicoptere. Trebuie întreprinse lucrări suplimentare, însă, pentru avioane sunt necesare investiții majore, ca să poată fi folosit pentru aterizare. Pe aeroport sunt puse blocuri de beton peste tot, la acest moment, din ceea ce cunoaștem, aeroportul nu poate fi folosit pentru aterizarea avioanelor”, a declarat Lilian Carp în cadrul unei emisiuni de la Radio Chișinău.
Deputatul avertizează, însă, că depozitul de la Cobasna reprezintă „călcâiul lui Ahile” pentru toată securitatea din zonă, pentru că poate deveni o bombă cu efect întârziat.
„Depozitul se află la câțiva km de hotarul ucrainean. Oricând, în condițiile în care să admitem ipotetic ar avea intenția armata din Transnistria să înceapă o ofensivă cumva spre Ucraina, este clar că primul lucru care va fi aruncat este depozitul de la Cobasna. Ecuația de securitate este mult mai complicată decât pare la prima vedere. Nimeni nu-și dorește să se ajungă la o catastrofă. Noi cunoaștem că sunt aproximativ 20 de mii de tone de muniții acolo. Nimeni nu știe în ce stare sunt, nimeni nu știe care ar fi efectul în cazul în care acest depozit ar putea fi aruncat. Astăzi responsabilitatea pentru securitatea și securizarea accesului la acest depozit aparține armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei. Noi nu avem acces din păcate, noi doar comunicăm. Toată lumea înțelege care pot fie efectele dezastruoase în cazul în care acest depozit va fi aruncat”, a punctat Lilian Carp.









































































