Legenda Mărțișorului povestită de Ambasador și condiții mai bune la încă o grădiniță din R. Moldova


Primăvara aceasta a adus mai multă bucurie copiilor care frecventează una dintre grădinițele satului Cărpineni din raionul Hâncești. De-acum încolo, aceștia au condiții moderne de joacă, odihnă și studiu, iar părinții se bucură că își pot duce micuții la o grădiniță situată aproape de casă. Această grădiniță a fost închisă timp de 16 ani.
Grădinița renovată cu bani din România, 2,9 milioane de lei, a fost redeschisă ieri, în prima zi de primăvară. Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, prezent la eveniment, le-a povestit copiilor de la Cărpineni legenda Mărțișorului și a confecționat, împreună cu micuții, felicitări pentru mamele lor, în preajma sărbătorii de 8 Martie.
Drept mulțumire pentru grantul oferit de România instituției lor, copiii au cântat, au recitat şi au dansat, iar la final au primit în dar câte un mărţişor.
Cu banii din grantul oferit de autoritățile de la București, a fost reconstruit acoperişul întregii grădiniţe, s-a făcut izolarea termică a clădirii, a fost renovată podeaua şi pereții, au fost instalate uși, ferestre și a fost procurată mobilă nouă. De asemenea, a fost reparată cazangeria şi blocul alimentar, iar bucătăria şi spălătoria au fost complet utilate. În curtea grădiniței au fost instalate tobogane. Instituţia preşcolară este frecventată pe moment de 42 de copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.
„Guvernul României a alocat şi alocă în continuare sume importante pentru acest program de reabilitare a unităţilor de învăţământ, pentru că dorim în felul acesta să investim în viitorul românesc. Copiii reprezintă cea mai importantă resursă pe care o are Republica Moldova. Prin acest proiect transmitem tuturor din această localitate că există speranţa unui viitor mai bun, care să ofere copiilor posibilitatea de a trăi într-o ţară europeană, în care toate regulile şi principiile sunt respectate, în care drepturile tuturor sunt respectate, iar ei să aibă posibilitatea să fie ceea ce îşi doresc să fie”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță.
Primarul de Cărpineni, Ion Cărpineanu, a ținut să mulțumească pentru acest ajutor: „Noi nu am avut posibilitatea să deschidem această grădiniţă şi, iată, copiii din localitatea noastră sunt beneficiarii direcţi, cei care peste ani o să-şi amintească că această grădiniţă a fost construită cu sprijinul cetăţenilor din România”.
Grădinița din Cărpineni a fost renovată prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din R. Moldova, directorul căruia, Mircea Eșanu, și-a amintit în ce stare deplorabilă se afla instituția în primăvara anului 2015.
„Eu nu credeam că o să ne reuşească să deschidem această grădiniţă, practic din acea clădire a rămas doar fundaţia. Tot ce s-a construit, s-a construit din talpă, toate bunurile care sunt în această grădiniţă sunt cele oferite cu suportul Guvernului României. Fără această investiţie nu am fi izbutit să deschidem două grupe noi, două grupe dintre cele peste 200 deschise cu susţinerea din partea Guvernului român”, a spus Eșanu.
Menționăm că, pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”, gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.
Din grantul oferit de România au fost renovate 832 de instituţii preşcolare din Republica Moldova în care merg peste 200 de mii de copii. Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.
Până la finele anului curent mai urmează a fi renovate încă 83 de grădinițe, cu suportul României, de pe întreg teritoriul R. Moldova.













































































