Laboratorul LitFilm se deschide pe 2 august: Juriul a selectat 10 opere literare propuse pentru Laboratorul de dramaturgie cinematografică


Asociația Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei din Moldova, în parteneriat cu SYMBOL MEDIA, organizează Laboratorul de dramaturgie cinematografică LitFilm.
O comisie de selecție a analizat sinopsis-urile operelor literare, propuse pentru Laboratorul LitFilm, din perspectiva potențialului lor cinematografic. Au fost selectate următoarele 10 oferte: „Adâncuri incolore” de Alexandru Popescu, „Moartea lui Doru” de Dumitru Crudu, „Ard pădurile” de Paula Erizanu, „Un dor ce ne strigă mereu” de Tatiana Croitor, „Totentanz” de Claudia Partole, „Demascarea” de Gherasim Păduraru, „Iar dimineața vor veni rușii” de Iulian Ciocan, „Lagărul 33” de Lilia Bicec, „Alionușka” de Lilia Calancea, „Cine bate noaptea în geam” de Iulian Fruntașu.
Comisia de selecție a fost alcătuită din experții Ana Agopian, Marian Crișan, Massimiliano Narduli și Dumitru Grosei.
„Activitățile Laboratorului LitFilm vor începe odată cu primul modul, pe 2 august. Avem formată o echipă de scenariști participanți, care nemijlocit vor lucra la adaptarea operelor literare selectate, timp de 9 luni, sub îndrumarea a doi mentori de la București: Ana Agopian și Marian Crișan. Echipa de scenariști este alcătuită parțial din autorii operelor literare, dar și dintre scenariști cu experiență în domeniu”, a declarat preșesintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova ALTERNATIVE CINEMA, Dumitru Grosei, pentru Ziarul NAȚIONAL.
L-am întrebat pe Dumitru Grosei câte filme vor fi produse în baza scenariilor scrise, iar domnia sa ne-a răspuns: „Noi de dorim ca toate cele 10 scenarii care vor fi scrise în baza celor 10 opere literare selectate să ajungă în producție. Dar aceasta deja nu mai depinde de noi. Scopul proiectului este să adaptăm aceste opere literare în scenarii de film, care scenarii să se constituie într-o bază de date la care să apeleze cineaștii de la noi și nu numai”.
„Eu sunt pasionată de combinația dintre literatură și alte arte. Îmi propun să învăț o nouă abilitate prin acest curs: scenaristica. Mă bucur că voi avea șansa să lucrez cu scenariști și regizori români cu experiență internațională. Și sper ca inițiativa să ajute la dezvoltarea cinematografiei locale și, de ce nu, și a colaborărilor internaționale”, ne-a spus Paula Erizanu, autoare a unui dintre romanele selectate pentru Laboratorul de dramaturgie cinematografică.
Cursurile de dramaturgie cinematografică vor culmina cu drafturile finale a 10 scenarii de lungmetraj, două dintre care vor fi premiate într-un cadru festiv. Toate scenariile vor fi promovate atât pe plan național, cât și internațional, pentru a deveni producții și coproducții cinematografice.













































































