10:15:56 04.12.2022
Stiri

Klaus Iohannis, la Praga: Unitatea UE se poate consolida dacă România aderă la Schengen

Actualitate 07.10.2022 10:18 Vizualizări788 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis, la Praga: Unitatea UE se poate consolida dacă România aderă la Schengen


Unitatea Uniunii Europene se poate consolida dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen, a declarat, joi, preşedintele Klaus Iohannis, înainte de prima reuniune a Comunităţii Politice Europene, la Praga.

Întrebat dacă aderarea României la spațiul Schengen va fi decisă până la finalul acestui an, sub președinția cehă a Consiliului UE, Iohannis a răspuns: “Există această posibilitate, dar garanția încă nu există. Cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru. Și eu, Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne lucrează foarte intens la aceste chestiuni”.

„Sunt şanse, sunt şanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi această unitate se poate consolida, dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni parte din Spaţiul Schengen după atâţia ani de aşteptate, cred că toţi liderii şi-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătăţească unitatea Uniunii şi soliditatea noastră în abordare“, a afirmat Iohannis, la o zi după ce tema aderării României, Bulgariei și Croației la UE a fost dezbătută din nou în plenul Parlamentului European, transmite Calea Europeană.

Referitor la opoziția unor state precum Olanda, șeful statului a spus că, în acest sens, va exista o vizită a experţilor Comisiei Europene în România, iar după reconfirmarea faptului că România și-a consolidat respectarea criteriilor de apartenență la Schengen vor continua discuțiile politice.

„Nu toate punctele sunt încă lămurită, dar de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”, a completat el.

Referitor la declaraţiile de miercuri, din Parlamentul European, că România ar putea bloca exporturile de cereale dacă sunt ţări care vor bloca accesul României în Schengen, preşedintele a spus că pe respectivul europarlamentar (n.r. – Rareș Bogdan) care a afirmat acest lucru „l-a luat un pic valul”.

„Aşa o variantă nu există. Noi, dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina, pentru a preveni o criză alimentară globală. Deci aşa ceva iese din orice discuţie”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă în perioada 6-7 octombrie 2022 la prima reuniune a Comunității Politice Europene şi la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfășoară la Praga, Republica Cehă.

Parlamentul European a dezbătut miercuri tema aderării Bulgariei și a României la spațiul Schengen, dezbatere ce va fi urmată de adoptarea unei rezoluții la următoarea sesiune plenară.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 0 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md