07:02:09 06.12.2023
Stiri

Klaus Iohannis, după găsirea mai multor bucăți ale unei drone rusești în Tulcea: „Situația este complet inadmisibilă și reprezintă o încălcare a suveranității României”

Actualitate 06.09.2023 16:41 Vizualizări497 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis, după găsirea mai multor bucăți ale unei drone rusești în Tulcea: „Situația este complet inadmisibilă și reprezintă o încălcare a suveranității României”


Președintele României, Klaus Iohannis, reacționează miercuri, 6 septembrie, după ce autoritățile române au confirmat mai multe bucăți ale unei drone rusești pe teritoriul nostru. Iohannis a subliniat că dacă informația se confirmă, reprezintă o încălcare a suveranității.

Klaus Iohannis: Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire și am solicitat o investigație urgentă asupra originii acestor componente precum și în privința momentului și circumstanțelor în care acestea au ajuns pe teritoriul românesc. Dacă se confirmă că acestea aparțin unei drone ale Rusiei, situația este complet inadmisibilă și reprezintă o încălcare a suveranității și integrității teritoriale ale României, stat aliat NATO.

Atacurile asupra infrastructurii civile ale Ucrainei, care sunt crime de război, au loc la o distanță foarte mică de România. Suntem atenți și în permanentă legătură cu ceilalți aliați NATO. Suntem foarte bine apărați în NATO. România beneficiază de siguranțe ale apărării”.

Declarațiile președintelui vin după ce luni dimineață, 4 septembrie, purtătorul de cuvânt al ministerului ucrainean de externe Oleg Nikolenko a transmis că drone lansate de Rusia în zona portului Ismail de la Dunăre, au căzut și au explodat pe teritoriul României, stat membru NATO.

Câteva ore mai târziu, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a insistat că Ucraina deține probe fotografice care arată că teritoriul României a fost lovit de drone, însă ministerul Apărării și cel de Externe din România au respins „în mod categoric” această informație.

De altfel, Klaus Iohannis a afirmat cu o zi în urmă că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România.

Scenariul s-a schimbat miercuri dimineață după ce ministrul Apărării Angel Tîlvăr a declarat la Antena 3 că bucăți care pot fi dintr-o dronă lansată de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost găsite în judeţul Tulcea, pe raza comunei tulcene Ceatalchioi, în care se află și satul Plauru.

„În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a notat ministrul.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale, Constantin Spînu, a spus că rămășițele au fost găsite marți seară, 5 septembrie, dar nu se știe precis de când se aflau acolo și că echipele de investigație ale MApN cercetează o zonă foarte extinsă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md