18:17:17 02.06.2020
 
Stiri

IUBIRI celebre // O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic

Reportaj 18.06.2017 17:04 Vizualizări3709 Autor: Ziarul National


IUBIRI celebre // O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic sursa: google.ro

La 30 ianuarie 1889, arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baronesa Maria Vetsera.

Cadavrele celor doi au fost descoperite într-un castel de vânătoare, aproape de Viena, la numai 15 km distanță. Cu o seară înainte, împăratul și împărăteasa au dat o recepţie la Hoffburg, Rudolf nu a participat pentru ca pregătise o vânătoare pentru 30 ianuarie la Mayerling.

Sinucidere din dragoste

Dar în dimineața acelei zile trupurile celor doi îndrăgostiţi au fost găsite fără viaţă în apartamentul prinţului. Dat fiindcă alături era o sticluță, s-a spus că luase otravă. Maria Vetsera alături era moartă, de mai multă vreme, după răceala și vinețeala cadavrului. Murise cu câteva ceasuri înainte de prințul Rudolf. Prințul stătuse alături plângând-o și în zori a preferat să se sinucidă.

Corpul Mariei Vetsera a fost înmormântat repede, într-un cimitir de lângă Viena, în mare secret. Nu s-a făcut o anchetă poliţienească, aşa cum cereau împrejurările. Nici unul dintre cei doi nu murise de moarte naturală. Mamei ei nu i s-a permis să participe la înmormântare fapt care a stârnit suspiciuni în plus.

Moarte enigmatică

Aşadar Maria Vetsera s-a sinucis, apoi la câteva ore s-a sinucis şi Rudolf. O versiune spunea că ea ar fi murit împuşcată de prinţ, conform unei înţelegeri dintre cei doi, şi că apoi prinţul şi-a luat zilele folosind otravă. Era aşadar nu o dublă sinucidere, ci un asasinat urmat de o sinucidere.

Moartea prinţului s-ar fi datorat – conform versiunii oficiale – unui anevrism al inimii de care ar fi suferit Rudolf de mai multă vreme, explicaţie fantezistă care voia să liniştească lumea şi să pună Curtea de la Viena într-o lumină bună. Prinţul Rudolf nu putea fi acuzat de crimă fără consecinţe asupra reputaţiei familiei Imperiale. Şi nici de o sinucidere care lasă Imperiul fără succesor la tron.

Schimbare politică

Emoţia a fost uriaşă, blânda împărăteasă Sissy nu şi-a mai revenit niciodată. Pentru austerul şi glacialul Franz Josef, dincolo de drama provocată de dispariţia lui Rudolf, a însemnat o schimbare politică – anume găsirea unui nou moştenitor la tron.

Acesta a fost Franz Ferdinand, fiul fratelui Împăratului, Karl Ludwig, care a renunţat la tron câteva zile mai târziu în favoarea fiului. Şi Franz Ferdinand a avut o soarta tragică – a fost asasinat la Sarajevo la 28 iunie 1914, fapt care a dus la izbucnirea primului război mondial, război care s-a terminat prin prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar. Franz Josef, nefericitul tată al prinţului Rudolf, nu a mai apucat să vadă acest deznodământ. A murit în 1916.

Mister nedescifrat

Împrejurările tragice de la Mayerling nu sunt nici până azi clarificate. Misterul, enigma au rămas intacte. Mai exact spus, odată cu dispariţia celor doi, o seamă de legende au parazitat versiunea oficială.

Se pare că a existat o discuţie dură între împărat şi fiul său, în care Franz Josef i-a cerut fiului să renunţe la iubita lui, Maria Vetsera. Motivele invocate erau două -1. era o legătură morganatică, de care vorbea Curtea, iar vienezii fireşte bârfeau. 2. Soţia prinţului Rudolf, Stephanie, cu care avea o fată, se plângea de comportamentul prinţului moştenitor, chiar dacă de mai multă vreme căsătoria lor era un eşec şi trăiau separat.

Rudolf, se spune, a refuzat. După câteva zile se produce drama. A preferat să se sinucidă împreună cu Maria Vetsera pentru că nu putea să îl mulţumească pe Împărat, adică să se despartă de iubită. Era într-o situaţie fără ieşire.

Legende, legende...

Există şi alte scenarii. Unul spune că ar fi fost vorba de motive politice. Că Rudolf s-a sinucis când s-a descoperit că e amestecat într-o conspiraţie împotriva tatălui său.

O variantă a acestui scenariu spune că ar fi fost asasinat la ordinul tatălui său din acelaşi motiv, conspiraţie.

În timp, scenariile s-au multiplicat, există un adevărat cult al celor doi îndrăgostiţi care au preferat să moară decât să se despartă.

Sursa: descopera.ro


Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md