22:26:45 16.05.2021
 
Stiri

IUBIRI celebre // O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic

Reportaj 18.06.2017 17:04 Vizualizări4115 Autor: Ziarul National


IUBIRI celebre // O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic sursa: google.ro

La 30 ianuarie 1889, arhiducele Rudolf de Habsburg, moştenitorul tronului Austro-Ungariei, este găsit mort în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, alături de amanta sa, baronesa Maria Vetsera.

Cadavrele celor doi au fost descoperite într-un castel de vânătoare, aproape de Viena, la numai 15 km distanță. Cu o seară înainte, împăratul și împărăteasa au dat o recepţie la Hoffburg, Rudolf nu a participat pentru ca pregătise o vânătoare pentru 30 ianuarie la Mayerling.

Sinucidere din dragoste

Dar în dimineața acelei zile trupurile celor doi îndrăgostiţi au fost găsite fără viaţă în apartamentul prinţului. Dat fiindcă alături era o sticluță, s-a spus că luase otravă. Maria Vetsera alături era moartă, de mai multă vreme, după răceala și vinețeala cadavrului. Murise cu câteva ceasuri înainte de prințul Rudolf. Prințul stătuse alături plângând-o și în zori a preferat să se sinucidă.

Corpul Mariei Vetsera a fost înmormântat repede, într-un cimitir de lângă Viena, în mare secret. Nu s-a făcut o anchetă poliţienească, aşa cum cereau împrejurările. Nici unul dintre cei doi nu murise de moarte naturală. Mamei ei nu i s-a permis să participe la înmormântare fapt care a stârnit suspiciuni în plus.

Moarte enigmatică

Aşadar Maria Vetsera s-a sinucis, apoi la câteva ore s-a sinucis şi Rudolf. O versiune spunea că ea ar fi murit împuşcată de prinţ, conform unei înţelegeri dintre cei doi, şi că apoi prinţul şi-a luat zilele folosind otravă. Era aşadar nu o dublă sinucidere, ci un asasinat urmat de o sinucidere.

Moartea prinţului s-ar fi datorat – conform versiunii oficiale – unui anevrism al inimii de care ar fi suferit Rudolf de mai multă vreme, explicaţie fantezistă care voia să liniştească lumea şi să pună Curtea de la Viena într-o lumină bună. Prinţul Rudolf nu putea fi acuzat de crimă fără consecinţe asupra reputaţiei familiei Imperiale. Şi nici de o sinucidere care lasă Imperiul fără succesor la tron.

Schimbare politică

Emoţia a fost uriaşă, blânda împărăteasă Sissy nu şi-a mai revenit niciodată. Pentru austerul şi glacialul Franz Josef, dincolo de drama provocată de dispariţia lui Rudolf, a însemnat o schimbare politică – anume găsirea unui nou moştenitor la tron.

Acesta a fost Franz Ferdinand, fiul fratelui Împăratului, Karl Ludwig, care a renunţat la tron câteva zile mai târziu în favoarea fiului. Şi Franz Ferdinand a avut o soarta tragică – a fost asasinat la Sarajevo la 28 iunie 1914, fapt care a dus la izbucnirea primului război mondial, război care s-a terminat prin prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar. Franz Josef, nefericitul tată al prinţului Rudolf, nu a mai apucat să vadă acest deznodământ. A murit în 1916.

Mister nedescifrat

Împrejurările tragice de la Mayerling nu sunt nici până azi clarificate. Misterul, enigma au rămas intacte. Mai exact spus, odată cu dispariţia celor doi, o seamă de legende au parazitat versiunea oficială.

Se pare că a existat o discuţie dură între împărat şi fiul său, în care Franz Josef i-a cerut fiului să renunţe la iubita lui, Maria Vetsera. Motivele invocate erau două -1. era o legătură morganatică, de care vorbea Curtea, iar vienezii fireşte bârfeau. 2. Soţia prinţului Rudolf, Stephanie, cu care avea o fată, se plângea de comportamentul prinţului moştenitor, chiar dacă de mai multă vreme căsătoria lor era un eşec şi trăiau separat.

Rudolf, se spune, a refuzat. După câteva zile se produce drama. A preferat să se sinucidă împreună cu Maria Vetsera pentru că nu putea să îl mulţumească pe Împărat, adică să se despartă de iubită. Era într-o situaţie fără ieşire.

Legende, legende...

Există şi alte scenarii. Unul spune că ar fi fost vorba de motive politice. Că Rudolf s-a sinucis când s-a descoperit că e amestecat într-o conspiraţie împotriva tatălui său.

O variantă a acestui scenariu spune că ar fi fost asasinat la ordinul tatălui său din acelaşi motiv, conspiraţie.

În timp, scenariile s-au multiplicat, există un adevărat cult al celor doi îndrăgostiţi care au preferat să moară decât să se despartă.

Sursa: descopera.ro


Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md