05:49:46 20.06.2024
Stiri

Irina Vlah o INSTRUIEȘTE pe Maia Sandu cum să ducă R. Moldova în UE. Bașcanul vrea ca șefa statului să stea mai mult în Găgăuzia și să nu aibă grijă doar de „oamenii buni”: „Riscăm să devenim un stat EȘUAT, în loc de stat candidat...”

Actualitate 25.01.2023 11:59 Vizualizări2580 Autor: Ziarul National
Irina Vlah o INSTRUIEȘTE pe Maia Sandu cum să ducă R. Moldova în UE. Bașcanul vrea ca șefa statului să stea mai mult în Găgăuzia și să nu aibă grijă doar de „oamenii buni”: „Riscăm să devenim un stat EȘUAT, în loc de stat candidat...”


Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, care ar ținti fotoliul de șef al statului la alegerile de peste doi ani, o instruiește pe Maia Sandu cum să conducă R. Moldova spre Uniunea Europeană. Într-un video postat pe rețelele de socializare, Vlah spune că Maia Sandu nu ar avea merite în ceea ce privește obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidată pentru aderare la UE, iar la felul în care decurg lucrurile în republica noastră ne poate transforma într-un „stat eșuat”.

„Pe 23 iunie 2022, alături de Ucraina, R. Moldova a obținut statutul de țară-candidată pentru aderarea la UE. Suntem conștienți de anturajul geopolitic și de faptul că ni s-a acordat în avans un loc în anticamera UE alături de alte state aspirante – Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia. Președinta Maia Sandu declara zilele trecute că R. Moldova trebuie să devină membră a UE până la finele acestui deceniu. Această declarație seamănă mai mult a fi o ancoră pentru un al doilea mandat de președinte. Da, ne dorim integrarea în UE, dar acest deziderat nu trebuie să fie doar un simplu slogan electoral, la fel ca vremurile bune”, a spus Vlah, care până nu demult opta deschis pentru un viitor al R. Moldova alături de Rusia lui Vladimir Putin.

Bașcanul susține că autoritățile au restanțe majore în a îndeplini cele 60 de acțiuni cerute de UE.

„Din declarația comună NATO/UE, aflăm că R. Moldova se află la un stadiu incipient de pregătire în majoritatea celor 35 de capitole. Adică, a primit cea mai proastă notă. Procedurile de aderare sunt complexe, iată de ce o transformare democratică reală se poate produce doar în condițiile în care societatea noastră va fi unită, când partidul puterii va respecta principiile constituționale privind separarea puterilor în stat, când opoziția parlamentară și extraparlamentară va fi auzită. Altminteri, riscăm să devenim un stat eșuat, în loc de un stat candidat cu șanse reale. Acum doi ani, Maia Sandu a promis că va fi președintele tuturor, care respectă toți cetățenii R. Moldova. Am așteptat să vină cu o propunere de consens asupra tuturor partidelor și asupra grupurilor etnice. Dar, în doi ani de mandat, Maia Sandu a fost de două ori în Găgăuzia. Contrar legislației naționale, doamna președinte preferă să participe la întrunirile seniorilor PAS și favorizează partidul care a adus-o la putere. Acestea sunt compromisurile care compromit. Maia Sandu a rămas un președinte doar al așa-zișilor oameni buni, numărul cărora se rărește pe zi ce trece. Aceasta ați votat? Acestea sunt vremurile bune?”, a întrebat patetic Irina Vlah în videoul postat pe pagina sa de Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md