05:43:31 22.10.2021
Stiri

INTERVIU // Cu ce acte circulă Vlad Plahotniuc prin Europa? Șeful INTERPOL de la Chișinău: „Foarte multe state ne-au comunicat că Plahotniuc nu figurează la traversări de frontieră. Și aici vorbesc practic de toate statele europene”

Actualitate 16.10.2020 17:36 Vizualizări3445 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Cu ce acte circulă Vlad Plahotniuc prin Europa? Șeful INTERPOL de la Chișinău: „Foarte multe state ne-au comunicat că Plahotniuc nu figurează la traversări de frontieră. Și aici vorbesc practic de toate statele europene”
Viorel Țentiu, șeful Centrului cooperare polițienească internațională al Inspectoratului General al Poliției


Fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, cercetat penal la Chișinău pentru crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, este căutat prin zeci de state, dar organele de drept moldovenești nu au reușit deocamdată să-l localizeze.

Șeful Centrului cooperare polițienească internațională al Inspectoratului General al Poliției (INTERPOL), Viorel Țentiu, declară, într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, că ultima informație oficială pe care a recepționat-o instituția pe care o conduce este că Vlad Plahotniuc a intrat pe 10 septembrie curent în Turcia, venind din România. La București a ajuns cu trei zile mai devreme, tot din Turcia.

Putea să ajungă Plahotniuc în Grecia pentru a se întâlni cu Igor Dodon, după ce a părăsit, pe 28 august curent, teritoriul SUA, de ce România a oferit două răspunsuri diferite și cum reacționează Washingtonul la solicitările INTERPOL-ului de la Chișinău, aflați din interviul de mai jos.

Domnule Viorel Țentiu, în ziua în care Ziarul NAȚIONAL a scris despre faptul că Vlad Plahotniuc s-a întâlnit pe 30 august curent cu Igor Dodon în Grecia, în timpul pelerinajului ultimului pe Muntele Athos, instituția pe care o conduceți a avut o reacție-fulger. Ministerul Afacerilor Interne făcea referire, în media apropiată socialiștilor, la informațiile primite de către Biroul INTERPOL din R. Moldova de la colegii din Grecia care arătau că Plahotniuc nu a trecut granițele acelui stat din anul 2016. De fiecare dată primiți așa rapid astfel de date?

Haideți să pornim de la faptul că eu nu am fost telefonat de nimeni, îmi fac treaba profesionist și nu sunt afiliat nimănui.

În urma apariției acestei informații, am solicitat ca aceasta să fie confirmată sau infirmată de către autoritățile din Grecia. Am transmis solicitarea prin canalul INTERPOL, cerând informații despre traversările frontierelor de stat ale Greciei de către numitul Plahotniuc Vladimir. Din informația parvenită reiese că, din 2016, dânsul nu a mai traversat frontiera Greciei.

Dvs. ați solicitat informații despre Vladimir Plahotniuc, cetățean al R. Moldova?

Am solicitat informația pe care noi o avem cu toate numele deținute de către Plahotniuc.

Toate numele din actele moldovenești?

Fie că e vorba de cetățenia moldovenească sau de alte cetățenii, noi vorbim de nume și prenume care sunt identice. Deci, coincidența este după nume și prenume.

Cu toate acestea, un cetățean al UE nu trebuie să prezinte cartea de identitate sau pașaportul atunci când călătorește dintr-un stat membru al spațiului Schengen în altul, potrivit legislației europene. Grecia face parte din spațiul Schengen, iar Plahotniuc, se știe, are și cetățenia a cel puțin unui stat din UE...

Cu Grecia noi comunicăm pe canalul INTERPOL, deoarece Grecia nu comunică pe canalul securizat al EUROPOL-ului. Nu știu dacă ei stochează sau nu traversările cetățenilor UE. Pornind de la premisa că această comunicare se face prin INTERPOL, respectiv eu bănuiesc că toți cetățenii care intră și ies sunt totuși înregistrați în bazele naționale de date ale Greciei.

CITIȚI și PROBE // Dodon s-a întâlnit cu Plahotniuc în Grecia: 30 august 2020, hotelul Pomegranate, Halkidiki

Chiar dacă sunt cetățeni UE?

Bănuiesc că da.

Adică, Dvs. sunteți sigur că, dacă Vladimir Plahotniuc apărea în Grecia, indiferent cu ce pașaport – al R. Moldova, României, Ciprului, Federației Ruse etc., INTERPOL-ul din Grecia trebuia să vă informeze corect?

Foarte corect. Noi am solicitat același lucru și de la Cipru. Autoritățile abilitate din Cipru la fel ne-au comunicat faptul că, din 2016, Plahotniuc nu a intrat pe teritoriul Ciprului. Deci, ultima intrare și ieșire a lui Plahotniuc din Cipru a fost în 2016.

Dle Țentiu, dar cum circulă acum Vlad Plahotniuc prin Europa? Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că dânsul a părăsit America pe 28 august curent. Din informațiile de care dispuneți, unde a mers Plahotniuc?

Plahotniuc Vladimir a intrat în România pe data de 7 septembrie din Turcia și pe data de 10 a ieșit din România, tot în direcția Turciei. Suntem în așteptarea unui răspuns de la autoritățile din Turcia. Turcia ne-a confirmat că pe data de 10 septembrie el a intrat în Turcia. Alte răspunsuri nu avem de la turci. Suntem în așteptare. Am făcut mai multe demersuri.

Așa, și în baza cărui document a intrat Plahotniuc în Turcia?

În baza pașaportului românesc.

Adică, dacă mergea cu acest pașaport românesc în Franța, apoi în Grecia, credeți că autoritățile elene trebuiau să vă raporteze acest lucru?

Așa ar trebui. Cum funcționează sistemul în fiecare țară, eu nu pot să vă spun sută la sută. Eu știu cum funcționează sistemul în R. Moldova. Fiecare țară își aplică, la nivel național, legislația pe care o are, dar, pornind de la regulile procesării informației, așa ar trebui să fie.

Înțeleg că admiteți posibilitatea ca să nu vi se prezinte această informație, adică să existe un interes să se ascundă anumite date...

Nu voi comenta ceea ce ați spus Dvs., fiindcă avem acel răspuns recepționat de la colegii din Grecia. Foarte multe state ne-au comunicat că Plahotniuc nu figurează la traversări de frontieră. Și aici vorbesc practic de toate statele europene. Unicii care au răspuns sunt cei din Grecia, care au spus că Plahotniuc nu a traversat frontiera din anul 2016, cei din Cipru, România ne-a confirmat că el pe 7 septembrie a intrat și pe 10 a ieșit, apropo prin Aeroportul din Otopeni, Turcia a comunicat că pe data de 10 a intrat în Turcia și de atunci noi nu mai avem nicio comunicare cu autoritățile din Turcia.

Ați întrebat și autoritățile din Germania?

Desigur. Din toate statele europene.

Și ce v-au zis germanii?

Nu ne-au comunicat nimic. Adică, răspunsul este negativ. Nu figurează la intrarea în țară. Așteptăm răspunsuri și din alte state, fiindcă informațiile se schimbă de la oră la oră, de la minut la minut.

Atunci când a apărut informația, câteva luni în urmă, că Plahotniuc s-ar afla în Argentina, s-a făcut solicitare. În Peru s-a făcut solicitare, însă cu rezultat negativ. Adică persoana respectivă nu figura cu intrări și ieșiri în aceste state.

Credeți că răspunsurile sunt eronate?

Nu voi pune la îndoială răspunsurile oficiale ale statelor. În cazul în care pe parcurs se va constata că acel răspuns nu a fost conform regulilor de procesare a informației sau nu ar fi veridic, atunci acel stat va fi penalizat de organizație.

Din SUA ce răspuns ați primit? Vlad Plahotniuc nu a traversat nici acolo frontiera?

Din SUA nu am primit niciun fel de răspuns. INTERPOL-ul din Washington tace.

În ce state ați mai făcut solicitări de a-l localiza pe Plahotniuc?

În Albania, Bosnia, Bulgaria, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Muntenegru, Norvegia, Regatul Marii Britanii, Regatul Belgiei, Danemarca, Regatul Spaniei, Regatul Țărilor de Jos, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina, Turcia, Ungaria, SUA, Emiratele Arabe Unite și unele state din Zona patru, adică din Asia.

Este vorba despre perioada anilor 2019 – 2020, dar de când Plahotniuc și-a început „călătoria” prin Europa, de pe 28 august, unde l-ați căutat?

Aceste solicitări sunt reînnoite sistematic și cerem să ni se spună și când va traversa vreo frontieră. Lucrul acesta este continuu.

Noi am făcut o solicitare pe 16 septembrie curent în România și pe data de 18 colegii din România ne-au comunicat că Plahotniuc nu a traversat frontiera. Am făcut o solicitare repetată și în răspunsul recepționat pe 29 septembrie ni s-a confirmat faptul că el a intrat pe 7 septembrie și a ieșit pe 10 din România. Cu România nu s-a comunicat pe canalul INTERPOL, ci pe canalul EUROPOL.

Ce joc o fi acesta când o dată vi se spune nu, peste câteva zile – deja da?

Nu l-aș numi joc. Nu vreau să insinuez că ar fi ceva...

Dle Țentiu, Dvs. sunteți șeful unei structuri importante din R. Moldova. Organele de drept de la Chișinău l-au anunțat în căutare pe Vlad Plahotniuc. INTERPOL-ul din R. Moldova are astăzi vreo idee unde se află Vlad Plahotniuc?

Ca idee nu vă pot spune. Ultima informație veridică și confirmată pe care o avem este cea potrivit căreia pe 10 septembrie curent el a intrat în Turcia.

Adică, bănuiți că azi s-ar afla tot acolo, unde au mers recent și deputații „Pro Moldova”?

Eu nu bănuiesc. Pornesc de la premisa recepționării mesajului că a intrat în Turcia. Alte informații de traversare nu au parvenit.

Dle Viorel Țentiu, există opinii, le-am auzit și astăzi într-o conferință de presă, potrivit cărora Ministerul de Interne și INTERPOL-ul de la Chișinău l-ar proteja pe candidatul Igor Dodon în contextul întâlnirii pe care a avut-o cu Vlad Plahotniuc. Cum comentați acuzațiile?

Nu voi comenta declarațiile unor politicieni. Nu sunt afiliat politic nimănui, îmi fac treaba ca polițist și mi-o fac cinstit și profesionist.

Domnule Viorel Țentiu, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md