17:22:33 19.05.2024
Stiri

Inteligența artificială a început să-ți citească gândurile: tehnologia ar putea fi disponibilă la scară largă mai repede decât crezi

Actualitate 30.03.2023 08:00 Vizualizări2223 Autor: Ziarul National
Inteligența artificială a început să-ți citească gândurile: tehnologia ar putea fi disponibilă la scară largă mai repede decât crezi


Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore, Universitatea Chineză din Hong Kong și Universitatea Stanford au antrenat inteligența artificială pentru a recrea fotografiile văzute de oameni folosind doar undele cerebrale, cu o acuratețe uluitoare.

Într-o lucrare publicată în noiembrie anul trecut, echipa condusă de Zijiao Chen a folosit scanări ale creierelor participanților în timp ce se uitau la peste 1.000 de imagini și se aflau în interiorul unui aparat de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

Printre cele 1.000 de imagini prezentate participanților, a existat o imagine cu o mașină de pompieri roșie, o clădire gri, un jucător de baseball și o girafă care mănâncă frunze.

Aparatul a înregistrat semnalele creierului rezultate în timp. Cercetătorii au trimis apoi acele semnale la model AI pentru a-l antrena să asocieze modele specifice creierului cu anumite imagini.

După acest proces, participanților li s-au arătat noi imagini în timp ce se aflau în aparat.

Sistemul a detectat undele cerebrale ale pacientului și a generat o descriere scurtă a imaginilor.

Apoi, sistemul a folosit un generator de imagini AI pentru a produce imaginea pe care a dedus-o, pe care participantul a văzut-o.

Potrivit NBC News, imaginea generată rezultată se potrivea cu atributele, cum ar fi culoarea și forma, precum și semnificația semantică a imaginii originale arătate participantului, în aproximativ 84% din timp.

Cercetătorii cred că tehnologia ar putea fi disponibilă pentru utilizare în următorii zece ani.

Cu toate acestea, în prezent, este nevoie de aproximativ 20 de ore pentru a antrena modelul AI asupra activității creierului fiecărui individ înainte ca acesta să poată recrea imaginile din datele aparatul de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională.

„Ar putea fi capabil să ajute pacienții cu dizabilități să recupereze ceea ce văd, ceea ce gândesc”, a declarat Chen pentru NBC News.


Stiri relevante
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească
Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md