16:10:07 04.12.2022
Stiri

ACORD // Incidentele legate de securitatea cibernetică de pe ambele maluri ale Prutului, abordate în comun de către instituțiile responsabile din România și R. Moldova

Actualitate 24.11.2022 13:27 Vizualizări537 Autor: Ziarul National
ACORD // Incidentele legate de securitatea cibernetică de pe ambele maluri ale Prutului, abordate în comun de către instituțiile responsabile din România și R. Moldova


Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Republica Moldova și Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) din România au semnat ieri, 23 noiembrie, un acord de cooperare în domeniul securității cibernetice.

Părțile au convenit să semneze documentul pentru a facilita schimbul de informații referitoare la incidente sau evenimente de securitate cibernetică, ce ar putea afecta rețelele operate de cele două părți, dar și să realizeze schimb de bune practici în acest sens.

Astfel, în conformitate cu prevederile documentului, instituțiile vor coopera în abordarea incidentelor de securitate cibernetică, vor realiza schimb de informații privind politicile de securitate cibernetică, riscurile, vulnerabilitățile și cele mai bune practici în domeniu, schimb de informații în procesele investigative, dar și vor identifica proiecte la care să poată participa în comun.

„Suntem convinși că această cooperare va contribui substanțial la dezvoltarea relațiilor bilaterale, în beneficiul securizării spațiului cibernetic comun, precum și va contribui la consolidarea capacităților angajaților. Vom coopera, de asemenea, în vederea sporirii conștientizării în domeniu prin programe de formare comune și vom identifica posibilități de studiere/desfășurare a unor exerciții comune de securitate”, a precizat directorul STISC, Gheorghe Pantaz.

Grație acordului, vor fi identificate oportunități de cooperare și schimb academic în domeniul cercetării și dezvoltării științifice; vor fi organizate programe de studii științifice, precum și vor fi dezvoltate acțiuni comune de combatere a atacurilor cibernetice.

În cadrul evenimentului de semnare a documentului, părțile au subliniat importanța cooperării dintre cele două organizații pentru dezvoltarea capacităților în domeniul securității cibernetice și și-au reafirmat angajamentul de a contribui în mod constructiv la punerea în aplicare a inițiativelor comune de cooperare în domeniu.

La rândul său, adjunctul directorului DNSC, Ionuț-Andrei Iacoboaiei, și-a exprimat disponibilitatea de a desfășura activități de extindere a sferei de aplicare a cooperării bilaterale în domenii de interes comun și de a dezvolta cadrul și sprijinul pentru un mediu bazat pe egalitate și echitate între drepturi și îndatoriri.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 462 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 444 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md