00:21:17 13.08.2022
Stiri

IMPORTANT pentru pacienții cu diabet zaharat: Cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate în premieră de către stat

Actualitate 05.08.2022 16:55 Vizualizări1351 Autor: Ziarul National
IMPORTANT pentru pacienții cu diabet zaharat: Cum pot beneficia de analogi de insulină și dispozitive medicale compensate în premieră de către stat


Pacienții cu diabet zaharat din R. Moldova, care urmează tratament în condiţii de ambulatoriu, beneficiază în premieră de analogi de insulină, dispozitive medicale pentru monitorizarea glicemiei compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, începând cu luna iulie curent.

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că aceste persoane au acces gratuit în condiţii de ambulatoriu la șapte denumiri comune internaționale de analogi de insulină: insulinum aspartum, insulinum aspartum biphasic, insulinum degludecum, insulinum detemirum, insulinum glarginum, insulinum glulisinum și insulinum lispro.

Preparatele respective sunt eliberate în baza reţetei prescrise de medicul endocrinolog.

Potrivit CNAM, în instituțiile medicale din raioanele în care lipsește medicul endocrinolog, prescrierea este efectuată de către medicul responsabil, desemnat prin ordinul directorului instituției medico-sanitare publice raionale.

Pacientul nu are nevoie de bilet de trimitere pentru a ajunge la medicul endocrinolog, ci doar de programarea vizitei, apelând prin telefon recepția (registratura) centrului consultativ de ambulator sau a spitalului raional.

În același timp, rețetele pentru dispozitivele medicale compensate (teste și lanțete pentru monitorizarea glicemiei) sunt eliberate de medicul de familie.

Beneficiarii, atât persoanele asigurate, cât și cele neasigurate, pot ridica medicamentele și dispozitivele medicale din orice farmacie contractată de CNAM.

Farmacistul este obligat să propună dispozitivul medical oferit gratuit. Dacă persoana refuză produsul respectiv, atunci va fi informată despre dispozitivele disponibile, compensate parțial. Analogii de insulină sunt compensați în proporție de 100%.

La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, există posibilitatea de a alege medicamentul sau dispozitivul medical din lista de produse cu denumiri comerciale și preţuri diferite.

Dacă la momentul solicitării medicamentul sau dispozitivul lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția solicitantului în termen de 72 de ore de la adresare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md