Guvernul cere Parlamentului prelungirea cu încă 60 de zile a stării de urgență din cauza riscurilor la care este expusă în continuare R. Moldova din cauza războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei: „Atacurile se apropie de hotarele RM”


Situația de urgență pe teritoriul R. Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 3 august.
Guvernul a aprobat astăzi o decizie în acest sens, la solicitarea Comisiei pentru Situații Excepționale, întrunită miercuri-dimineață în ședință.
Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Adrian Efros, prelungirea stării de urgență este necesară din cauza riscurilor la care este expusă în continuare R. Moldova, inclusiv din cauza survolului neautorizat al spațiului aerian cu drone și rachete.
Oficialul a enumerat, printre riscurile și amenințările la adresa securității R. Moldova, un larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulatorii în scopuri militare, spionaj străin și escaladarea violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate, persistarea elementului de amenințare directă asupra teritoriului R. Moldova, manifestat prin survolarea accidentală cu drone sau rachete a spațiului aerian, ceea ce ar putea afecta suveranitatea teritorială a R. Moldova, securitatea publică, energetică și cea de comunicații terestre sau portuare.
„Ultimele evenimente demonstrează că atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se apropie și de hotarele R. Moldova, fiind supuse atacurilor zonele portuare din Marea Neagră și Dunăre, regiunile Odesa și Reni”, a punctat Adrian Efros.
Alte cauze țin de menținerea unui pericol de accident nuclear la centrala electrică Zaporojie aflată sub controlul Federației Ruse, presiunea asupra punctelor de trecere a frontierelor spre și din R. Moldova ca urmare a perturbării lanțurilor logistice maritime de transportare a cerealelor, ca rezultat al suspendării de către Rusia a Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
„Într-adevăr, avem această intensificare a bombardamentelor în sud-vestul Ucrainei, tot mai aproape de hotarele noastre și vedem că Rusia țintește anume această infrastructură energetică, civilă și portuară anume din această zonă, dincolo de faptul că pe ultima sută de metri acordul în ceea ce privește transportul cerealelor pe Marea Neagră nu a mai fost prelungit”, a comentat premierul Dorin Recean.
Decizia de a prelungi starea de urgență pe teritoriu R. Moldova va fi luată de Parlament.









































































