Guvernul a denunțat două acorduri CSI cu privire la Forţele Armate și altul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării


Guvernul de la Chișinău a aprobat astăzi decizii de a denunța acordurile Consiliului șefilor de state-membre ale Comunităţii Statelor Independente cu privire la Forţele Armate şi Trupele de Grăniceri și, respectiv, cu privire la Forţele Armate Strategice.
Documentele, care au fost încheiate la Minsk pe 30 decembrie 1991, nu au fost implementate de Republica Moldova niciodată până în prezent, anunță Ministerul Apărării.
CITIȚI și Parlamentul a DENUNȚAȚ Convenția cu privire la Adunarea Interparlamentară a statelor membre ale CSI și alte două acorduri încheiate pe platforma CSI
Acordul cu privire la Forţele Armate şi Trupele de Grăniceri prevede soluţionarea problemelor apărării şi securităţii, inclusiv a pazei frontierelor statelor membre ale Comunităţii Statelor Independente, iar cel cu privire la Forţele Armate Strategice - soluţionarea problemelor ce ţin de dirijarea Forţelor Armate Strategice şi controlul unic asupra armamentului nuclear.
În aceeași ședință, Cabinetul de miniștri a denunțat Acordul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei, certificării și a protocolului acestuia.
În contextul în care Republica Moldova, ca țară candidată pentru aderare la UE, a realizat progrese semnificative în alinierea politicii interne cu obiectivele UE în ceea ce privește reglementările tehnice, standardele, metrologia, acreditarea și evaluarea conformității, acordul respectiv cu CSI nu mai este relevant.
„Denunțarea Acordului poate genera impedimente agenților economici exportatori de produse industriale, întrucât aceștia pot suporta cheltuieli suplimentare pentru evaluarea și certificarea produselor destinate piețelor din țările CSI. În acest sens, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a inițiat consultări cu unii agenți economici, care exportă produse finite cu valoarea adăugată mare în țările CSI, precum și cu Calea Ferată din Moldova. Aceste consultări au drept scop argumentarea denunțării Acordului respectiv”, a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba.
Menționăm că, în ultimele luni, autoritățile de la Chișinău au denunșat zeci de documente încheiate pe platforma CSI, va fiind depășite și inutile pentru R. Moldova.









































































