04:25:27 25.01.2022
Stiri

FOTO // Târgul Universităților din România a dat STARTUL ofertelor ATRACTIVE chiar în centrul Chișinăului

Social 10.07.2015 14:06 Vizualizări1137 Autor: Victoria Bortă
FOTO // Târgul Universităților din România a dat STARTUL ofertelor ATRACTIVE chiar în centrul Chișinăului


Unii mai timizi, alții mai îndrăzneți, dar dornici să își continue studiile peste Prut, proaspeții absolvenți ai liceelor din R. Moldova au venit astăzi la Târgul Universităților din România 2015 pentru a-și alege cea mai potrivită ofertă de studii.

Astfel, Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” a fost împânzită de pliante și afișe atractive, dar și de reprezentanți care să ofere informații, dar și care să își împărtășească propriile experiențe din viața studențească din România.

„La târg sunt prezente 17 centre universitare. Avem aproximativ 5 mii de locuri pentru cei care vor să studieze în România. La licență avem 1 390 locuri cu bursă și 1 410 - fără bursă. În orașele mari, precum București și Cluj, sunt mai puține locuri cu bursă”, precizează Constantin Cernega, președintele Federației Asociațiilor de Basarabeni din România.

Capitala de peste Prut este foarte atractivă, de aceea la standul ofertelor din București s-au adunat mai mulți tineri interesați de facultăți, dar și de viața în cămin.

„Am finalizat liceul în capitala R. Moldova, de aceea am hotărât să îmi continui studiile în capitala României”, spune Silvian Donoagă, un tânăr din Chișinău, care vrea să aplice la Facultatea de Litere și Filozofie.

Proaspătul absolvent nu se sperie de condițiile din cămin și nici de descriminare. „Mai mare discriminare fac basarabenii între ei, decât românii și basarabenii. Sunt sigur că invidia și bigotismul acesta moldovenesc e mult mai pronunțat decât atitudinea românilor față de noi”, consideră Silvian.

La standul universităților din București „lumea întreabă mai mult de medicină, însă este doar un singur loc și trebuie să ai o medie foarte înaltă ca să treci. O altă facultate populară este Economia, mai puțin solicitate sunt facultățile legate de Inginerie”, remarcă reprezentanta standului, Ana Codreanu.

Mare forfotă este și la standul ofertelor din Cluj. „Acesta este cel mai vizat oraș din România și se consideră unul dintre orașele prestigioase ca nivel de studii, având relații cu foarte multe universități de pe toate continentele”, menționează Ștefan Josan, reprezentantul Grupului de Inițiativă Basarabean din Cluj.

Anul acesta Clujul este Capitală Europeană a Tineretului, de aceea „vom avea o serie de evenimente legate de această titulatură și va fi foarte interesant”, mai spune Ștefan Josan, care este masterand la Facultatea de Studii Europene, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

Printre tineri se mai ivesc și unii părinți interesați de oferte. „Avem băiatul care a finalizat studiile și căutăm ceva legat de arte. Vrem anume în România, deoarece sunt mai multe posibilități și legături cu țările europene”, este convinsă Veronica Bantoș.

Deși unii tineri vor să aplice la universități mai apropiate de casă, și orașele mai îndepărtate oferă oportunități interesante.

„Timișoara este un oraș foarte primitor, un oraș internațional, cu studenți din diferite colțuri ale lumii. Totul se începe de la Timișoara, orice protest în România, orice mișcare. Am rămas impresionată de studiile de aici”, povestește Arina Andreev, care a finalizat anul I la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara.

Multor studenți le este frică de concurență și optează pentru orașe mai puțin populare.

„Aș vrea să studiez în Galați, pentru că este foarte aproape, iar concurența nu este atât de mare și bănuiesc că ar fi mai multe șanse”, consideră Emilia, una dintre tinerele doritoare de a studia peste Prut, pentru că acolo „sunt multe oportunități și sunt frații noștri”, zice ea.

Târgul Universităților din România așteaptă tinerii pe parcursul întregului week-end între orele 10.00 - 16.00.

Târgul se va mai desfășura în Bălți (14 - 15 iulie) și în Cahul (17 - 18 iulie).

Amintim că, potrivit metodologiei de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română, perioada de depunere a dosarelor pentru admitere la studii în România este 17 – 31 iulie curent.

Dosarele urmează să fie depuse personal la sediile misiunilor diplomatice ale României din Cahul, Chișinău și Bălți, în prezența Comisiei mixte.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md