22:18:20 01.06.2023
Stiri

FOTO // Panoul RUȘINII, în fața Parlamentului

Social 11.05.2016 12:35 Vizualizări1979 Autor: Galina Munteanu
FOTO // Panoul RUȘINII, în fața Parlamentului


Un „panou al rușinii”, care conține fotografiile mai multor politicieni, a fost adus astăzi în fața Parlamentului R. Moldova. Acțiunea are loc în cadrul Zilelor Libertății Presei și este organizată de către Centrul pentru Jurnalism Indepenedent (CJI), în semn de protest față de tentativele de limitare a libertății de exprimare și acțiunile întreprinse de anumiți politicieni sau alți demnitari care au restricționat activitatea jurnaliștilor pe parcursul anului trecut.

„Am venit cu această acțiune astăzi, în speranța că astfel vom responsabiliza politicienii, funcționarii noștri de stat. Am vrut să le readucem în atenție problemele cu care s-au confruntat jurnaliștii pe parcursul anului trecut. Este vorba în primul rând de accesul limitat la informație și în panoul inamicii presei anul acesta am inclus mai multe cazuri de îngrădire a accesului jurnaliștilor la ședințele publice. Este vorba și de modificarea cadrului legislativ, au fost modificate unele legi, s-au făcut tentative de a modifica alte legi, care dacă vor fi adoptate ar putea eventual să obstrucționeze activitatea presei, în special e vorba de presa online și cenzura pe internet. Și, nu în ultimul rând, e vorba de declarații pe care le-au făcut unii politiceni care, în opinia noastră, vin în contradicție cu principiile unei societăți democratice, or nu poți să declari în același timp că pledezi pentru integrare europeană, că ai valori europene și în același timp să spui că presa din R. Moldova e prea liberă și că ar trebui unele media să fie închise”, a spus directorul CJI, Nadine Gogu.

Pe acest panou se regăsesc numele mai multor politicieni, precum Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Pavel Filip, Andrian Candu, Vlad Plahotniuc, Ilan Șor, Alexandru Jizdan, Vlad Filat și Renato Usatîi.

„Noi sperăm să-i responsabilizăm pe politicieni și anul viitor, când vom veni cu un nou panou „Inamicii presei”, dimensiunile vor fi mai mici decât în acest an, pentru că vom avea mai puține cazuri de abuzuri împotriva jurnaliștilor și a mass-media”, a mai spus Nadine Gogu.

Deocamdată, niciun politician sau oficial nu a venit cu o reacție vizavi de acest panou.

„De asta am și organizat această acțiune astăzi și nu săptămâna trecută, pentru că a fost una mai specifică, multă lume a avut vacanță și speram că astăzi cineva dintre politicieni va fi interesat să vadă cine este inclus în panou, eventual poate să facă vreo declarație. Nu sunt astăzi, sperăm că o să fie mâine, pentru că mâine ar trebui să fie ședința Parlamentului și noi vom veni aici”, a mai spus Gogu.

Nici la telefon cei vizați în panou nu au fost mai receptivi. Unii nu ne-au răspuns la telefon, dar alții au declarat că sunt „în ședință” și nu pot vorbi.

Mâine, 12 mai, reprezentanții mass-media vor oragniza un Marș al Solidarității Presei. „Prin această acțiune pașnică vrem să demonstrăm cât de solidari sunt cei care reprezintă breasla jurnalistică, deși activează în redacții diferite, dar și să le reamintim celor de la guvernare că presa nu este țintă a politicienilor”, conchide Nadine Gogu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md