18:36:25 22.03.2023
Stiri

Femeile cu vârste între 25 și 61 de ani, îndemnate să se adreseze la medicul de familie pentru a efectua, o dată la trei ani, testul citologic, ca să prevină cancerul de col uterin

Actualitate 23.01.2023 16:57 Vizualizări2521 Autor: Ziarul National
Femeile cu vârste între 25 și 61 de ani, îndemnate să se adreseze la medicul de familie pentru a efectua, o dată la trei ani, testul citologic, ca să prevină cancerul de col uterin


Femeile din grupul de vârstă 25 - 61 de ani sunt îndemnate să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani, întrucât efectuarea regulată a screeningului de col uterin, care include testul citologic și colposcopia, permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Femeile au șansa să se trateze de cancerul de col uterin, dacă maladia este depistată devreme, mai ales că sistemul de sănătate din R. Moldova asigură accesul gratuit la servicii precum prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV), este mesajul reiterat astăzi de către specialiști în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin se desfășoară în acest an sub sloganul „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!”, iar în cadrul acesteia vor fi organizate mai multe acțiuni de sensibilizare privind importanța testării periodice și a vaccinării.

Cancerul de col uterin rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, anual în Republica Moldova fiind diagnosticate cu cancer de col uterin peste 300 de femei.

Acțiunile dedicate Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin sunt organizate de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md