11:01:31 21.02.2024
Stiri

Femeile cu vârste între 25 și 61 de ani, îndemnate să se adreseze la medicul de familie pentru a efectua, o dată la trei ani, testul citologic, ca să prevină cancerul de col uterin

Actualitate 23.01.2023 16:57 Vizualizări2730 Autor: Ziarul National
Femeile cu vârste între 25 și 61 de ani, îndemnate să se adreseze la medicul de familie pentru a efectua, o dată la trei ani, testul citologic, ca să prevină cancerul de col uterin


Femeile din grupul de vârstă 25 - 61 de ani sunt îndemnate să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani, întrucât efectuarea regulată a screeningului de col uterin, care include testul citologic și colposcopia, permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Femeile au șansa să se trateze de cancerul de col uterin, dacă maladia este depistată devreme, mai ales că sistemul de sănătate din R. Moldova asigură accesul gratuit la servicii precum prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV), este mesajul reiterat astăzi de către specialiști în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin.

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin se desfășoară în acest an sub sloganul „Păstrează Sănătatea. Fă testul citologic! Vaccinează-te împotriva infecției cu HPV!”, iar în cadrul acesteia vor fi organizate mai multe acțiuni de sensibilizare privind importanța testării periodice și a vaccinării.

Cancerul de col uterin rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică, anual în Republica Moldova fiind diagnosticate cu cancer de col uterin peste 300 de femei.

Acțiunile dedicate Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin sunt organizate de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, în comun cu Ministerul Sănătății, Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md