11:26:15 29.03.2024
Stiri

Europarlamentarii care pledează pentru o REZOLUȚIE ECHILIBRATĂ în privința R. Moldova: „Lucrurile nu sunt roz, dar niciodată nu vom lua prizonieri cetăţenii pentru unele interese politice înguste”

Politică 14.11.2018 11:41 Vizualizări1229 Autor: Ziarul National
Europarlamentarii care pledează pentru o REZOLUȚIE ECHILIBRATĂ în privința R. Moldova: „Lucrurile nu sunt roz, dar niciodată nu vom lua prizonieri cetăţenii pentru unele interese politice înguste”


Parlamentul European (PE) va adopta astăzi o Rezoluție cu privire la R. Moldova, la patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu R. Moldova și a Acordului privind zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare (DCFTA). Unii europarlamentari contestă evoluțiile înregistrate de R. Moldova, iar alții consideră că e nevoie de un raport echilibrat, pentru a menține R. Moldova „pe orbita europeană”.

Potrivit copreședintelui Comitetului de Asociere UE – R. Moldova, europarlamentarul Andi Cristea, stabilitatea şi menţinerea Chișinăului pe orbita europeană sunt elemente-cheie de care ar trebui să țină cont UE.

„Cetăţenii R. Moldova aşteaptă de la noi un raport echilibrat, obiectiv, care să analizeze implementarea Acordului de Asociere semnat în 2014. Altfel spus, un mesaj comun din partea grupurilor politice din PE. Din păcate, unii dintre colegii noştri din corul bocitoarelor oferă un text politizat, parte a unei strategii de comunicare a opoziţiei de la Chişinău pentru alegerile legislative. Nu voi susţine acest demers. Grupul meu politic ştie că lucrurile nu sunt roz în R. Moldova, dar niciodată nu vom lua prizonieri cetăţenii din R. Moldova pentru unele interese politice înguste”, a declarat Andi Cristea, în cadrul dezbaterilor de ieri din PE.

De aceeași părere este și eurodeputatul Maria Gabriela Zoană: „O parte din cetăţenii moldoveni sunt cetăţeni români. Nimic nu trebuie să întrerupă parcursul european al cetăţenilor moldoveni şi al R. Moldova. Europa trebuie să ajute Moldova să scape de influenţele altor ţări. UE este cel mai important partener comercial al R. Moldova. E clar că nu totul e perfect în R. Moldova, însă trebuie să recunoaştem că s-au făcut progrese. Ne dorim să încurajăm integrarea Moldovei în UE. Cetăţenii moldoveni nu trebuie să sufere din cauza unei agende politice”.

Doru Frunzulică, deputat din partea socialiştilor şi democraţilor, consideră că s-ar face o mare greșeală dacă s-ar stopa acordarea sprijinului financiar pentru R. Moldova. „Ar fi o eroare strategică a Comisiei Europene. Această situație este folosită de partidele proruseşti şi antieuropene din R. Moldova. Este important să susţinem partidele proeuropene în R. Moldova, acum, înainte de alegeri, şi nu după, aşa cum prevede şi raportul, şi politica Comisiei Europene”.

În opinia lui Frunzulică, există riscul ca socialiștii lui Igor Dodon să câștige alegerile, iar atunci va fi prea târziu de a mai face ceva.

La rândul său, deputatul ALDE, Norica Nicolai, crede că UE trebuie să se preocupe ca să nu fie deturnat parcursul european al R. Moldova și Georgiei. „Federaţia Rusă violează integritatea celor două ţări şi cred că permanent în discursurile noastre ignorăm această realitate geopolitică. Îmi doresc ca alegerile următoare să aducă la putere în Georgia şi Moldova forțe politice care să continue parcursul european, dar care să nu întoarcă spatele UE și să meargă spre Moscova. Fără îndoială, în ce priveşte Moldova, o serie de progrese s-au făcut. Pot să înţeleg şi îngrijorările Comisiei, dar niciodată nu vom sprijini discursurile politicianiste şi reproşurile de acest tip”.

Europarlamentarul Victor Boștinaru crede că, după mai mulți ani de instabilitate, de crize politice, de schimbări ale guvernelor și problemele cu frauda bancară, lucrurile încep să se îmbunătățească în R. Moldova. „Sperăm ca votul să fie amânat pentru a nu fi interferat cu următoarele alegeri din Moldova. Noi nu dorim să ne asociem ca și grup în acest joc. Să nu oferim R. Moldova Rusiei prin acest fel de comunicare”.

Raportorul pentru R. Moldova, europarlamentarul Petras Austrevicius, a recomandat guvernării de la Chișinău să continue reformele, să asigure buna desfăşurare a alegerilor și să fie continuate investigaţiile care vizează frauda din sistemul bancar. „UE nu vrea nici mai mult, nici mai puțin decât să vadă ireversibilitatea transformărilor democratice în Moldova. Vrem să vedem justiție independentă, alegeri libere și corecte, presă liberă în Moldova”, a spus oficialul.

Comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, crede că R. Moldova nu a făcut progrese importante. „Din păcate, nu am văzut progrese din partea Moldovei pentru a răspunde îngrijorărilor noastre. Propun să reducem susținerea și să ne concentrăm doar pe elementele care aduc beneficii directe cetățenilor, pentru a aduce schimbări în ceea ce privește reforma mass-media, societatea civilă și IMM-uri”, a propus Hahn.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md