05:53:55 18.07.2024
Stiri

Europarlamentar român, după acordul ambasadorilor UE de a deschide oficial negocierile de aderare cu R. Moldova: „Cetățenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere”

Actualitate 17.06.2024 12:12 Vizualizări926 Autor: Ziarul National
Europarlamentar român, după acordul ambasadorilor UE de a deschide oficial negocierile de aderare cu R. Moldova: „Cetățenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere”


Președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, europarlamentarul român Siegfried Mureșan, salută acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE, în cadrul căreia vor fi deschise oficial negocierile de aderare a statului nostru la Uniunea Europeană, va avea loc pe 25 iunie curent, iar Siegfried Mureșan dă asigurări că Parlamentul European va sprijini autoritățile și oamenii din Republica Moldova în procesul de aderare la UE.

„Salut acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au R. Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană. Noi, Parlamentul European, am insistat ca acest cadru să fie adoptat până la finalul lunii iunie, astfel încât prima conferință interguvernamentală să aibă loc înainte de toamnă și să începem munca efectivă pe capitolele de negociere. Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, asigur autoritățile și oamenii din Republica Moldova de tot sprijinul Parlamentului în procesul de aderare”, a arătat europarlamentarul român.

CITIȚI și CONFIRMAT // Uniunea Europeană va deschide oficial negocierile de aderare cu R. Moldova pe 25 iunie! Gherasimov: „Felicitări tuturor pentru acest moment istoric!"

Mureșan a adăugat că procesul de negociere „este un lucru foarte bun”, fiindcă va accelera integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană.

„Oamenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere și nu doar la momentul aderării propriu-zise”, a completat oficialul.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan consideră că autoritățile R. Moldova sunt „foarte bine pregătite pentru negocieri”, lucru de care s-a convins inclusiv recent, când s-a întâlnit la Chișinău, președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, dar și cu viceprim-miniștrii Cristina Gherasimov și Mihai Popșoi.

CITIȚI și „Acesta este un pas semnificativ în calea R. Moldova către UE și către o Europă mai puternică și unită”: Maia Sandu salută decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova. Reacții de la Bruxelles

Președinta Maia Sandu a catalogat acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova ca fiind „un pas semnificativ în calea R. Moldova către UE și către o Europă mai puternică și unită”, iar vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a arătat că este vorba de un „moment istoric”.

Amintim că R. Moldova a depus cerere de aderare la UE pe 3 martie 2022, a devenit stat candidat la aderare în iunie 2022, iar în decembrie 2023 Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova după îndeplinirea recomandărilor rămase restante, care țineau de reforma justiției. În luna mai curent, după desemnarea unui procuror general, R. Moldova a raportat îndeplinirea tuturor restanțelor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md