02:56:21 10.05.2025
Stiri

Europa ia atitudine: tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse, aprobat de 20 de miniștri, în ziua sărbătorii lui Putin la Moscova.

Actualitate 09.05.2025 18:25 Vizualizări355
Europa ia atitudine: tribunal special pentru judecarea agresiunii ruse, aprobat de 20 de miniștri, în ziua sărbătorii lui Putin la Moscova.

Europa și-a declarat sprijinul pentru Kiev prin aprobarea unui tribunal special destinat să îi urmărească penal pe președintele Vladimir Putin și alți oficiali ruși de rang înalt pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Aceasta acțiune simbolizează unitatea europeană, în ziua în care Moscova sărbătorește "Ziua Victoriei". Decizia a fost luată într-o reuniune desfășurată în orașul Liov din vestul Ucrainei, unde miniștri din aproape 20 de țări europene și-au dat acordul politic pentru instituirea acestui tribunal, evidențiind astfel finalizarea lucrărilor tehnice necesare înființării.

Tribunalul va funcționa sub Consiliul Europei, organismul principal de supraveghere a drepturilor omului din Europa, creat după al Doilea Război Mondial pentru a susține drepturile și statul de drept. Miniștrii de externe din "grupul principal", format din cel puțin 37 de țări, au semnat "Declarația de la Liov", un document ce marchează încheierea activităților efectuate pentru realizarea instrumentelor juridice necesare. Tribunalul ar putea să înceapă activitatea anul viitor. "Acest tribunal va garanta că cei mai vinovați pentru agresiunea împotriva Ucrainei vor fi trași la răspundere", a afirmat șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că Europa are o datorie morală de a responsabiliza Rusia pentru războiul inițiat. "Un tribunal puternic pentru crima de agresiune trebuie să îi facă pe potențialii agresori să se gândească de două ori înainte de a acționa", a declarat el într-un discurs video la întâlnirea din Liov.

IMUNITATEA LUI PUTIN

Țările europene și-au intensificat eforturile de când președintele american Donald Trump a aprobat, în februarie, sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale (CPI), destinată să judece crimele de război când statele membre refuză sau nu pot lua măsuri. Rusia neagă acuzațiile conform cărora trupele sale au comis atrocități în Ucraina de la invazia la scară largă începută în februarie 2022. Ucraina afirmă că trupele ruse au comis mii de crime de razboi. Un oficial UE a declarat că tribunalul va respecta imunitatea lui Putin și a colaboratorilor săi cât timp sunt în funcție. Totuși, un procuror ar putea pregăti o propunere de acuzare pentru perioada când imunitatea nu va mai fi valabilă.

Ministrul olandez al justiției, David van Weel, a salutat această inițiativă. "Consider că este un pas semnificativ, deoarece acoperă un gol existent, adică cum poți trage la răspundere conducerea pentru crima de agresiune împotriva altei țări", a precizat el.

CONTRAPONDERE LA PARADA DE LA MOSCOVA

Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmîhal, a condus îndemn la un cimitir militar din Liov pentru a onora pe cei care și-au pierdut viața în războiul împotriva Rusiei. Această acțiune a contrastat cu parada militară de forță desfășurată la Moscova, unde Putin și președintele chinez Xi Jinping au comemorat a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Făcând o paralelă cu victoria aliaților, ministrul britanic de externe, David Lammy, a afirmat că „în Ucraina suntem din nou în prima linie a acelei lupte pentru libertate... și vom trimite un mesaj ferm lui Putin și celor care îl susțin că libertatea va triumfa”.

DE CE UN TRIBUNAL SPECIAL

Țările europene intensifică presiunea asupra lui Putin să accepte o încetare necondiționată a focului de 30 de zile, așa cum a propus Statele Unite. Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva "flotei fantomă" a Rusiei. Ucraina a cerut încă de la începutul conflictului un tribunal special, acuzând trupele ruse de comiterea multor crime de razboi și dorind să urmărească penal Rusia pentru invazia din 2022. CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin pentru deportarea copiilor ucraineni. Moscova a respins mandatul ca fiind nesemnificativ.

CPI nu are capacitatea de a urmări oficialii ruși pentru crima de agresiune datorită faptului că Rusia nu este semnatar al Statutului de la Roma, iar Ucraina nu era membru cu drepturi depline la momentul invaziei. Pentru ca CPI să poată acționa, membrii trebuie să semneze și un amendament adițional.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte