10:20:51 19.04.2024
Stiri

Economia Rusiei se PRĂBUȘEȘTE. O măsură a lui Putin a LOVIT mai mult decât sancțiunile occidentale

Actualitate 01.12.2022 08:30 Vizualizări1888 Autor: Ziarul National
Economia Rusiei se PRĂBUȘEȘTE. O măsură a lui Putin a LOVIT mai mult decât sancțiunile occidentale


După ce Vladimir Putin a declanșat invazia din Ucraina în urmă cu nouă luni, loviturile pentru economia Rusiei s-au succedat cu repeziciune, de la plecarea masivă a peste 1.200 de firme occidentale din țară și până la sancțiunile impuse de Vest.

Însă, în mod paradoxal măsura de mobilizare parțială a președintelui rus a făcut mai rău economiei decât măsurile luate de Statele Unite și Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Șocul chemării în armată a rușilor a dus la un exod masiv din țară de 500-700.000 de persoane, antrenând adevărate dezastre în economie, precum căderea pieței imobiliare, scăderea cererii de creditare și a investițiilor, plecarea a 30% din specialiștii din sectorul IT, potrivit unei analize a Wilson Center din Statele Unite, transmite ziare.com.

În plus, spălarea pe creier a rușilor a început să se diminueze, iar oamenii încep să suspecteze că războiul din Ucraina le mănâncă din bunăstarea lor. Iar recesiunea din Rusia va continua și în 2023.

În toamna lui 2022, armata rusă, efectiv învinsă în Ucraina în primăvară și vară, avea nevoie de un aflux serios de soldați. Potrivit numărului oficial, 318.000 de bărbați au fost recrutați, sau aproape 1% dintre cei responsabili pentru serviciul militar – și această cifră este probabil o subestimare.

Și mai mulți oameni, de până la 2 ori mai mulți și predominant bărbați, au părăsit țara pentru a scăpa de mobilizare. Mulți și-au pierdut veniturile și au fost nevoiți să-și reconsidere investițiile și modelele de consum.

Cu toate acestea, economia rusă s-a dovedit destul de rezistentă la război și sancțiuni. În aprilie și mai majoritatea prognozatorilor se așteptau ca PIB-ul Rusiei în 2022 să scadă cu 7-8%, în timp ce unii au prezis o scădere cu 12-15%.

Cu toate acestea, lucrurile s-au dovedit diferit. Scăderea bruscă a importurilor, interzicerea exporturilor de valută și obligația exportatorilor de a vinde veniturile în valută au condus la o apreciere bruscă a rublei, în timp ce ajutorul de stat acordat băncilor și companiilor le-a permis să mențină nivelul investițiilor.

Sancțiunile împotriva exporturilor rusești, extrem de importante pe termen mediu și lung, s-au dovedit ineficiente pe termen scurt, deoarece prețurile ridicate la energie au continuat să umple cuferele statului.

Conform celor mai echilibrate prognoze, scăderea PIB-ului în 2022 va fi de doar 3,3−3,4%, inflația se va stabiliza la aproximativ 12%, investițiile vor scădea cu aproximativ 1%, iar venitul real al populației va scădea cu 2−2,5%.

Datorită incertitudinilor din timpul războiului, companiile private își reduc programele de investiții. Deja din martie 2022 piața auto a cunoscut cea mai grea aterizare. Principalii producători de automobile au părăsit Rusia, în timp ce furnizorii occidentali de piese de schimb au fost în mare parte interziși sau respectă sancțiunile. Vânzările de mașini vor scădea cu aproximativ 60% în acest an.

După anunțarea mobilizării, cererea de imobile noi la Moscova a scăzut brusc, cu 36−37 la sută. Banca Centrală Rusă a impus o creștere bruscă a ratelor dobânzilor pentru a opri inflația și a împiedica scăderea rublei. Acest lucru a dus la o reducere a creditării ipotecare (cu 21 la sută în valoare și 36 la sută în numărul de împrumuturi).

Rușii au retras din bănci sume colosale după anunțul de mobilizare parțială a lui Vladimir Putin. S-a produs o adevărată isterie în țară, iar oamenii au scos uriașa sumă de 14,8 miliarde de dolari din bănci în luna octombrie 2022.

Inginerii IT au reprezentat cea mai mobilă parte a forței de muncă a Rusiei: peste 30% dintre specialiștii IT au părăsit țara în 2022. Unii au fost ajutați de angajatori să se mute în țări de la granițele Rusiei.

Un alt indicator al recesiunii economice generale este scăderea veniturilor bugetare non-petrol și gaze. În octombrie 2022, acestea au fost cu 20 la sută mai mici decât cu un an mai devreme. Scăderea veniturilor obligă guvernul să majoreze taxele, să reducă cheltuielile non-război și să recurgă la datorii.

Trezirea la realitățile războiului este lentă și departe de a fi încheiată, iar dezamăgirea economică tot mai mare va continua să întărească atitudinile negative față de dictatura lui Putin și de război.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md