După 28 de ani de la retragerea din Afganistan, Moscova este acuzată că exacerbează din nou conflictul armat din țară


Autoritățile afgane continuă să acuze Rusia că susține mișcarea „talibanilor”, care luptă împotriva autorităților de la Kabul. Președintele Camerei inferioare a Parlamentului afgan, Abdulrauf Ibrokhimi, a condamnat Guvernul rus pentru faptul că, prin sprijinirea talibanilor, exacerbează conflictul armat din republica islamică.
Declarația a fost făcută miercuri, 15 februarie, la ceremonia aniversării a 28-a de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.
Ibrokhimi a acuzat Rusia și țările vecine de amestec în treburile interne ale țării sale, conform site-ului Centrului Eurasiatic Lev Gumilyov din Afganistan, citat de paginaderusia.ro.
„La vremea respectivă, comandantul forțelor sovietice din Afganistan, generalul Gromov, a numit invazia sovietică in Afganistan o „greșeală istorică” și a cerut ca aceasta să nu se repete niciodată. Cu toate acestea, actualii liderii ruși, care îi sprijină pe talibani, promovează războiul împotriva guvernului afgan și prăbușirea orânduirii noastre naționale”, a declarat președintele Camerei inferioare a Parlamentului afgan.
Deputatul și-a exprimat regretul că „unele state care se bat cu pumnii in piept în lupta declarativa împotriva terorismului, s-au transformat de fapt în complici ai terorismului”.
De asemenea, Ibrokhimi a cerut să se înceteze orice consultări și discuții internaționale cu privire la situația din Afganistan, fără participarea reprezentanților din Kabul. Această practică este o imixtiune în treburile interne ale republicii. „Dorim din partea țărilor vecine Afganistanului ca la toate conferințele despre problemele noastre interne să participe și reprezentanții țării noastre sau asemenea evenimente să nu aibă loc”, a spus Ibrokhimi.
Anterior, deputatul Parlamentului afgan, Abduvadud Paymon, a declarat că talibanii din provinciile afgane nordice primesc arme din Pakistan și Rusia prin Tadjikistan. Deputatul spune că containerele cu arme traversează râul Panj la granița tadjico-afgană.









































































