16:57:42 19.05.2024
Stiri

VIDEO // Dodon s-a sucit, după ce a aflat că riscă un nou DOSAR penal. Cum explică socialistul afirmația „ai noștri sunt deja aproape”, enunțată în fața găgăuzilor. „Eu am spus că ai noștri sunt aproape, am avut în vedere deputații mei…”

Actualitate 04.04.2023 11:14 Vizualizări2527 Autor: Ziarul National
VIDEO // Dodon s-a sucit, după ce a aflat că riscă un nou DOSAR penal. Cum explică socialistul afirmația „ai noștri sunt deja aproape”, enunțată în fața găgăuzilor. „Eu am spus că ai noștri sunt aproape, am avut în vedere deputații mei…”


Socialistul Igor Dodon încearcă să evite un nou dosar penal, după ce a afirmat la o întâlnire electorală din Găgăuzia că „ai noștri sunt aproape”. Fostul președinte nu a concretizat cine sunt „ai noștri”, însă având în vedere întregul său discurs, în care a vorbit despre importanța apropierii R. Moldova de Rusia, era clar că se referea la trupele ruse care au invadat Ucraina.

După ce Asociația Ucrainenilor „Împreună” a depus un demers la Procuratura Generală, solicitând tragerea la răspundere a lui Dodon inclusiv pentru susținerea războiului și trădare de patrie, socialistul a afirmat că, de fapt, cuvintele sale ar fi fost rupte din context.

Citește și: Încă un dosar pe numele lui Igor Dodon: Asociația Ucrainenilor „Împreună” cere Procuraturii să-l întrebe pe socialist cât de „aproape” sunt „ai lui”. „Dodon susține în mod deschis războiul”

„Ei au găsit acum o declarație făcută de mine în Găgăuzia. Eu știu că la toate întâlnirile sunt înregistrat de Serviciul de Informații și Securitate. Eu chiar întreb la aceste întâlniri: băieți, sunteți aici? Înregistrați-mă. Eu am spus că ai noștri sunt aproape, am avut în vedere deputații mei. Ei vin. Să nu vă gândiți la ruși sau alții. Ei au tăiat această bucată, care a fost publicată în toate mijloacele media”, a explicat aseară Dodon ieri-seară, în cadrul unei emisiuni televizate.

Totuși, înregistrarea apărută zilele trecute în spațiul public ar fi fost făcută de un activist al socialiștilor din Găgăuzia, susține jurnalistul de la Comrat, Mihail Sirkeli.

„Dodon spune că celebrul videoclip, în care spunea „ai noștri sunt aproape”, a fost filmat de SIS. Acel videoclip a apărut pe pagina lui Leonid Kiosya. Leonid, ai înregistrat acel videoclip pentru SIS?”, a întrebat ironic Sirkeli.

În continuare, Dodon a încercat să se justifice că e statalist și nu ar opta niciodată pentru lichidarea R. Moldova.

„Eu tot timpul am fost pentru acest stat, sunt statalist. Eu sunt împotriva lichidării R. Moldova. Da, eu optez pentru prietenie cu Rusia, cu Europa. Eu nu am ascuns acest lucru. Ei îmi croiesc acum acest dosar. Eu le spun încă o dată procurorilor care inițiază acum această urmărire penală pe numele meu. Eu tot timpul am spus că sunt statalist, sunt împotriva ca R. Moldova să fie implicată în război, sunt pentru neutralitatea R. Moldova”, a mai spus Dodon.

Amintim că socialistul Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, inclusiv pentru trădare de patrie, a ținut un discurs în limba rusă, în care i-a asigurat pe alegători: „Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape”.

„Sunt sigur că trebuie să fim prieteni cu Rusia, nu împotriva Europei, dar să fim prieteni cu Rusia, pentru că avem nevoie de piața aceasta, avem nevoie de motorină ieftină pentru fermieri, avem nevoie de gaz și energie electrică ieftină. De aceea, vă îndemn să nu renunțați, totul va fi bine. Vom reuși, ai noștri deja sunt aproape”, a declarat zilele trecute Dodon.

Ulterior, una dintre asociațiile ucrainenilor din R. Moldova a depus o plângere la Procuratura Generală, cerând ca Igor Dodon să fie tras la răspundere pentru instigare la ură interetnică, trădare de patrie, pentru declarații de susținere și îndemnuri la război, insulte la adresa conducerii R. Moldova, dar și pentru incitarea la extremism și separatism teritorial.

„Suntem profund indignați de declarațiile fostului președinte Igor Dodon. Considerăm că, prin expresia ai noștri sunt aproape, Dodon face referință deschisă la armata rusă care a invadat în mod barbar Ucraina, o țară independentă. Igor Dodon a demonstrat că susține în mod deschis războiul și îndeamnă armata rusă să invadeze Republica Moldova”, se arată în demersul depus vineri la Procuratura Generală de către președintele acestei asociații, Mihail Bagas.


Stiri relevante
Top stiri
19.05.2024 10:33 495 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md