00:50:52 26.06.2024
Stiri

DOC, SFIDARE // Comratul sare peste capul Chișinăului și cere „ajutor umanitar” din Federația Rusă: Rugăminți fierbinți de a accepta pe piața rusă fructele și vinurile din Găgăuzia fără accize și taxe vamale

Actualitate 25.01.2024 13:40 Vizualizări2826 Autor: Ziarul National
DOC, SFIDARE // Comratul sare peste capul Chișinăului și cere „ajutor umanitar” din Federația Rusă: Rugăminți fierbinți de a accepta pe piața rusă fructele și vinurile din Găgăuzia fără accize și taxe vamale


Autoritățile din Găgăuzia se plâng Moscovei pe acțiunile autorităților de la Chișinău și cer ajutor direct Federației Ruse, ignorând guvernarea centrală a R. Moldova.

Serghei Ibrișim, șeful Direcției responsabile de complexul agorindustrial al UTA Găgăuzia, a expediat, pe 17 ianuarie curent, o scrisoare pe numele ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, prin intermediul căreia cere „ajutor umanitar” din partea Federației Ruse pentru agenții economici din regiune.

Mai exact, Ibrișim vrea fertilizanți din Federația Rusă, care să fie distribuiți anume prin intermediul companiei rusești „Evrohim”. Potrivit funcționarului, Găgăuzia are în prezent semănate 40 000 de hectare cu culturi de iarnă pentru care e nevoie de 100 de kilograme de fertilizanți la hectar.

Totodată, în demersul său către ministrul Lavrov, Ibrișim se plânge că agenții economici din Găgăuzia nu vor putea exporta fructe, sucuri și vinuri pe piața rusă, după ce, „din păcate”, R. Moldova „a ieșit din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente”. De aceea, funcționarul de la Comrat îi cere Moscovei să elimine accizele și taxele vamale numai pentru producția agenților economici din UTA Găgăuzia.

Menționăm că Federația Rusă a folosit de mai multe ori „arma” embargourilor împotriva producției din R. Moldova, în mod special atunci când republica noastră făcea pași spre Uniunea Europeană. Posturile de televiziune rusești au arătat masiv imagini video cu mere sau vinuri din R. Moldova distruse de tractoare pe teritoriul Rusiei, pentru că nu ar fi fost calitative. Totuși, Rusia a avut grijă să nu atingă interesele agenților economici din Găgăuzia și din regiunea separatistă Transnistria.

CITIȚI și Un nou EMBARGOU la importul fructelor și legumelor din R. Moldova impus de Federația Rusă din 4 decembrie. ANSA: „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova. Piața europeană apreciază produsele noastre”

Demersul Comratului către Moscova are loc la scurt timp după ce Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și în preajma referendumului anunțat de președinta Maia Sandu vizavi de integrarea europeană a statului nostru.

Precizăm că, în timp ce Federația Rusă respinge producția din R. Moldova, tot mai multe fructe și legume autohtone ajung pe piața Uniunii Europene. De exemplu, exporturile de cireșe moldovenești pe piața UE au crescut de circa 35 de ori, cele de mere - de 11 ori, iar cele de prune - de circa două ori în zece luni ale anului 2023, comparativ cu anul 2021.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md