DIVERGENȚE în interiorul PAS privind TARIFELE la gaze. Alaiba insistă pe lângă ANRE să MICȘOREZE tarifului până la OPT lei, iar Spînu e pe aceeași lungime de undă cu „Moldovagaz”. „Noi, ca și Guvern, suntem de părere că trebuie să rămână 11,08 lei”


Vicepremierul Andrei Spînu, la fel ca și conducerea SA „Moldovagaz”, consideră că ar fi inoportună o eventuală decizie a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a micșora tariful pentru gazele naturale la nouă lei. În același timp, colegul său din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), președintele Comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Dumitru Alaiba, crede că ANRE ar trebui să coboare tariful pentru consumatorii casnici până la opt lei.
„Demisia lui Ștefan Creangă de la ANRE nu anulează în niciun fel propunerea Agenției de acum câteva zile de a reduce tariful la gaze până la opt lei. E ultima șansă pentru această instituție de a-și demonstra necesitatea existenței în forma actuală. Măcar o dată în zece ani să fie ferm de partea cetățenilor, nu de partea monopoliștilor”, a declarat ieri Alaiba.
Vicepremierul Spînu a menționat însă că ar fi foarte periculos ca tariful să fie micșorat pentru lunile noiembrie și decembrie 2021, deoarece ar putea urma o creștere de până la 13 lei în luna ianuarie. De fapt, Andrei Spînu a enunțat astăzi poziția „Moldovagaz” expusă acum câteva zile.
Citește și: Tarifele la gaze naturale ar putea să SCADĂ cu peste 20% de la 1 decembrie curent
„Din informația prezentată de către „Moldovagaz” către ANRE, tariful de 11,08 lei, care a fost anunțat inițial, a fost calculat pentru 14 luni (lunile noiembrie-decembrie 2021 + tot anul viitor n.r.). S-a reieșit din estimările prețului la gaze pentru anul viitor. Comunicatul dat de ANRE lua în calcul doar prețul pentru anul 2021 – s-a făcut o medie. Dacă ANRE va lua o decizie în baza metodologiei din anul 2021, cu anumite devieri… Ați văzut tariful pe care ar putea să-l aprobe - aproximativ nouă lei. În același timp, dacă se merge pe această formulă și nu se iau în calcul 14 luni, atunci s-ar putea ca în ianuarie să fie acea creștere suplimentară de până la 13 lei. Noi, ca și Guvern, suntem de părere… de aceea am venit cu acel suport pentru cetățeni, ca să rămână tariful de 11,08 lei, pentru ca să nu avem creșterile/scăderile acestea. Indiferent ce va decide ANRE, compensațiile anunțate de Guvern vor fi alocate începând cu luna noiembrie”, a subliniat astăzi Spînu.
Expertul și activistul civic Valeriu Pașa consideră că tarifele nu trebuie să le schimbe politicienii.
„De ce deputatul Dumitru Alaiba spune că așteaptă revizuirea de către ANRE a tarifului în jos, iar vicepremierul Andrei Spînu spune că nu trebuie coborât, pentru că pe urmă va crește iar. Nu de alta, dar există metodologia ANRE, care stabilește că tariful este revăzut dacă se schimbă costurile cu 3% în sus sau în jos. Adică tarifele nu se schimbă cum vrea un politician sau altul, dar atunci când este nevoie să crească sau să scadă. Iar pe 9 noiembrie ANRE a declarat că tariful de 11,08 lei este unul provizoriu, iar până pe 30 noiembrie vor fi verificate toate costurile și va fi votat un tarif definitiv”, atrage acesta atenția.
Mai mult, Pașa e de părere că, odată ce Guvernul va achita rușilor de la „Gazprom” 1,4 miliarde de lei pentru consumul de gaze din octombrie-noiembrie curent, se poate crea un precedent periculos – pretinsa datorie de 709 milioane de dolari a „Moldovagaz” să fie trecută ca datorie de stat.
„Din perioada stării de urgență, la „Energocom” rămân cam 1,4 miliarde de lei. Înțelegerea mea este că banii ăștia vor fi utilizați pentru crearea de rezerve de gaze suplimentare. Ca să nu ne trezim cu potențiale situații ca în octombrie. Adică să ne putem asigura consumul pe 1-2 luni, fără a depinde de „Gazprom”/„Moldovagaz”.
După semnarea contractului cu „Gazprom” agenții Kremlinului (în special socialiștii) fac mare gălăgie „ce-i cu banii rămași la „Energocom”.
Ulterior, „Gazprom” anunță că taie gazul, dacă nu se achită urgent consumul din octombrie/noiembrie. Altă agentură folosită de Kremlin (mai curând fără să își dea seama ce fac, miroase a conexiuni „platonice”) flutură la greu că „vezi că asta scrie în protocolul publicat pe 1 noiembrie”. Doar că acolo nu scrie că cineva și-a asumat să achite întregul consum pe octombrie și noiembrie în termen așa de scurt. Dar asta scrie în contract. Contract care e cumva secret.
Acum Guvernul ne anunță că, de fapt, încă de săptămâna trecută planifica să dea acești bani către „Moldovagaz”. Fapt pentru care această subsidiară a „Gazpromului” nu a căutat absolut nicio altă soluție pentru a îndeplini obligațiile contractuale de achitare până pe 20 noiembrie. Un alt rezultat este crearea unui precedent - datoria este achitată din buget. Adică exact ce încerca să obțină Kremlinul - transformarea datoriilor la gaz în datorii de stat”, a adăugat Pașa.
Activistul a formulat și câteva întrebări pentru autorități. „De ce nu s-a anunțat până la ultimatumul public al „Gazprom” despre intenția de a extrage banii de la „Energocom”? Nu de alta, dar nota de plată a venit încă pe 30 octombrie, a doua zi după semnarea extinderii contractului de livrare. Sau a fost o surpriză pentru Ministerul Infrastructurii? De ce Vadim Ceban (director „Moldovagaz”) în comunicarea sa publică nu a spus nimic despre intenția Guvernului de a lua banii de la „Enrgocom”, dar prezenta asta doar ca o potențială soluție? Oare nu știa?
De ce prevederea de sistare a livrărilor în 48 ore (existentă în contract) nu a fost aplicată de „Gazprom” niciodată până acum? Or „Moldovagaz” niciodată practic nu putea avea banii necesari pentru a achita la timp consumul curent și, cu atât mai mult, în avans pe jumate de lună. Achitările se fac cu rețineri, avem exemplele a zeci de milioane de euro acumulați drept devieri tarifare, incluse mult mai târziu în tarife și era ok pentru „Gazprom”. Mie tare nu îmi place toată istoria asta. Iar deocamdată sunt mai multe întrebări decât explicații”, a conchis Valeriu Pașa.











































































