04:24:51 27.05.2024
Stiri

Dereck J. Hogan a trecut prin România înainte de a veni la Chișinău: Discuții despre cooperarea dintre Washington și București, ajutorul pentru Ucraina și R. Moldova, precum și includerea României în programul Visa Waiver

Actualitate 14.03.2023 12:26 Vizualizări1054 Autor: Ziarul National
Dereck J. Hogan a trecut prin România înainte de a veni la Chișinău: Discuții despre cooperarea dintre Washington și București, ajutorul pentru Ucraina și R. Moldova, precum și includerea României în programul Visa Waiver


Prim-ministrul român Nicolae Ciucă l-a primit luni, la Palatul Victoria, pe asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan, aflat la București pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România - SUA.

În cadrul întrevederii, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România și Statele Unite pe dimensiunile politică, economică și militară, informează Guvernul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

În ceea ce privește cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuțiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părți în domeniile energetic, IT&C și agricultură, șeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România.

CITIȚI și Fostul Ambasador al SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, revine la Chișinău: Eveniment cu ușile închise găzduit de MAEIE

Cel de-al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situația de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina. Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum și ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a României fiind apreciată la nivelul administrației SUA.

De asemenea a fost analizată situația de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră.

În cadrul dialogului, partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Menționăm că fostul Ambasador al USA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, se va afla miercuri la Chișinău, unde va participa la reuniunea de nivel înalt a Dialogului Strategic dintre Republica Moldova și SUA, găzduită de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md