17:29:07 04.12.2022
Stiri

DECLARAȚIE // „Grupări criminale, care au deturnat fonduri enorme și au furat banii cetățenilor, încearcă, ghidate de Rusia, să oprească republica noastră din parcursul său democratic și european”

Actualitate 23.11.2022 18:53 Vizualizări2446 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // „Grupări criminale, care au deturnat fonduri enorme și au furat banii cetățenilor, încearcă, ghidate de Rusia, să oprească republica noastră din parcursul său democratic și european”


Fenomenul corupției este o amenințare la adresa securității R. Moldova și chiar la viața cetățenilor, a declarat astăzi prețedinta Maia Sandu, în cadrul Conferinței Profesionale Anuală și Adunării Generale a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN, găzduită la Chișinău de Centrul Național Anticorupție (CNA).

„În prezent, grupări criminale, care au deturnat fonduri enorme și au furat banii cetățenilor încearcă să oprească republica noastră din parcursul său democratic și european. Ghidate de Rusia, aceste grupări încearcă să submineze justiția și să ne întoarcă la statul capturat. Recent, Statele Unite a aplicat sancțiuni în privința celor care au comis acte de mare corupție, de aceea vă îndemn și pe dumneavoastră să procedați la fel cu cei care își ascund averile, dobândite ilicit, în jurisdicțiile dumneavoastră. Îmi doresc să stabilim contacte permanente cu cei care pot să ne ajute să investigăm corupția, să confiscăm și să întoarcem oamenilor bunurile furate. Când vorbim despre comisii rogatorii, să știți că puteți contacta pe procurorii anticorupție de la noi, când vorbim de urmărire penală – este Centrul Național Anticorupție, când ne referim la recuperarea activelor – mergeți la Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Corupția este o crimă transnațională și ea trebuie combătută cu eforturi consolidate”, a transmis președinta reprezentanțiilor organizațiilor internaționale, membri ai EPAC/EACN, participanți la eveniment.

Žydrūnas Bartkus, președintele EPAC/EACN și directorul Serviciului de Investigații Speciale (STT) al Lituaniei, a declarat că această conferință a întrunit peste o sută de profesioniști din domeniu din 24 de state și este „o bună oportunitate să discutăm, să stabilim contacte, să găsim cele mai bune soluții legate de combaterea corupției în R. Moldova, dar și în alte țări de pe continentul nostru”.

„Angajamentele pe care le avem țin de atingerea unei finalități în investigațiile pe care le-am început în jurisdicțiile care ne aflăm aici. Trebuie să înțelegem că corupția este un fenomen transnațional, iar efectele acestuia se răspândesc în țările noastre. Singura soluție pentru ca să atingem rezultate, e să ne consolidăm cooperarea, să facem schimb de date operaționale, inclusiv în scopuri de investigații, dar și de urmărire penală și în final să executăm confiscarea bunurilor provenite din infracțiuni. Prioritatea Republicii Moldova este cu atât mai importantă, cu cât am devenit stat candidat pentru calitatea de membru al Uniunii Europene. Ne-am consolidat pe interior pozițiile de autorități structurate pe combaterea corupției mari și vom dezvolta și în continuare această direcție”, a menționat directorul CNA, Iulian Rusu.

Evenimentul se va încheia cu Adunarea Generală și discuții cu privire la rezultatele grupurilor de lucru/grupurilor operative existente și aprobarea noilor membri în cadrul EPAC/EACN.

Conferința este găzduită de CNA și co-organizată cu sprijinul Proiectului „Consolidarea statului de drept și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”, implementat de GIZ cu finanțarea Uniunii Europene și a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 498 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 494 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md