10:06:49 26.04.2024
Stiri

De la București, Manfred Weber s-a poziționat împotriva Angelei Merkel și a RUSIEI: Nord Stream 2 trebuie OPRIT

Știri 18.03.2019 09:52 Vizualizări1056 Autor: Ziarul National
De la București, Manfred Weber s-a poziționat împotriva Angelei Merkel și a RUSIEI: Nord Stream 2 trebuie OPRIT caleaeuropeana.ro


Cu Vladimir Putin la putere, Rusia a abandonat valorile în care noi credem, iar proiectul energetic Nord Stream 2 care va lega Germania de Federația Rusă trebuie oprit, a afirmat Manfred Weber, candidatul PPE la șefia Comisiei Europene, într-un interviu acordat pentru Deutsche Welle, sâmbătă, la finalul Summitului PPE de la București.

”Cu Vladimir Putin la putere, Rusia a abandonat valorile în care noi credem. Avem situația din Ucraina, avem Siria, avem dezinformările și fake news-urile pe care le trăim precum și dezvoltarea de capacități militare la granițele noastre de răsărit. Europa trebuie să reacționeze energic. Sunt întru totul de acord cu sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană”, a spus Weber, candidatul PPE pentru a-l înlocui în fruntea Comisiei Europene pe Jean-Claude Juncker după alegerile europene.

Susținut chiar de cancelarul german Angela Merkel în această candidatură, pentru care a fost învestit la Congresul PPE de la Helsinki din noiembrie 2018, Manfred Weber s-a poziționat și asupra gazoductului Nord Stream 2, un proiect care amenință securitatea energetică a Uniunii, dar pe care Germania dorește să-l finalizeze, după ce a demarat construcția anul trecut.

„Sunt de părere că trebuie oprit proiectul Nord Stream 2. În astfel de vremuri în care negocierile cu Rusia sunt atât de complicate încât nu ar trebui să facem astfel de proiecte. Până la urmă, este un proiect politic, nu unul economic și trebuie să ne asigurăm că acesta nu va fi pus în practică”, a mai afirmat Manfred Weber, membru al Uniunii Creștin Sociale din Bavaria și actual lider al grupului PPE în Parlamentul European.

Proiectul Nord Stream 2 a tulburat din nou apele, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și la nivelul relației transatlantice. În luna februarie, președinția României la Consiliul UE și Parlamentul European au încheiat acordul privind revizuirea directivei pentru importul de gaze naturale, un text legislativ care stipulează ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”.

Potrivit propunerii, regulile UE privind piața gazului vor fi aplicate conductelor care provin sau care sunt direcționate către țările terțe, în condițiile în care dosarul directivei a tensionat alianța franco-germană din cauza afacerii gazoductului Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia și prin care Polonia, România și alte state est-europene au căutat și au reușit să întărească regulile europene, norme care nu blochează proiectul ruso-german, dar prin care se asigură că țările terțe precum Rusia să nu poată ocoli legislația UE.

La momentul respectiv, cancelarul Angela Merkel a vorbit la telefon cu premierul Viorica Dăncilă pentru a opri evoluția acestui text în defavoarea proiectului energetic ruso-german, însă acest lucru nu s-a înfăptuit.

Ulterior, Merkel a anunțat că parteneriatul franco-german este cel care a făcut posibil un compromis. Apoi, de la prezidiul Conferinței de Securitate de la München, Angela Merkel s-a referit „Rusia, stat partener” și nu a ocolit nici problema sensibilă a dependenței europene de gazul rusesc.

O moleculă de gaz rusesc rămâne o moleculă de gas rusesc, fie că este transportat via Ucraina sau via Marea Baltică”, a spus cancelarul german, referindu-se că această problemă merge dincolo de dezbaterea privind Nord Stream 2.

Discuția de pe marginea construcției gazoductului Nord Stream 2, deși reprezintă o afacere bilaterală ruso-germană, a devenit o problemă europeană și euro-atlantică. Astfel, tot la München, replica indirectă pentru Angela Merkel a venit din partea vicepreședintelui SUA, Mike Pence.

„Nu putem asigura securitatea aliaților noștri în Occident în timp ce ei sunt dependenți de Est”, a afirmat Pence atunci.

De altfel, reamintim că și tensiunile de la summitul NATO de anul trecut dintre Donald Trump și Angela Merkel au avut la bază declarații anterioare ale președintelui american cu privire la faptul că Germania ”este prizoniera Rusiei” în contextul înțelegerii Nord Stream 2.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md