14:32:27 06.02.2023
Stiri

De ce nu Challenger 2 sau Leclerc? De ce sunt atât de importante tancurile germane Leopard 2 pentru Ucraina

Actualitate 24.01.2023 18:30 Vizualizări744 Autor: Ziarul National
De ce nu Challenger 2 sau Leclerc? De ce sunt atât de importante tancurile germane Leopard 2 pentru Ucraina


În aceste zile se face mare caz despre faptul că Germania încă ezită să-și dea acordul pentru livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina. Mai multe state care dețin astfel de vehicule sunt dispuse să le ofere Kievului, dar au nevoie de undă verde de la Berlin.

Tancul Leopard 2 se află de multă vreme pe lista celor mai dorite arme de către Ucraina, alături de rachetele ATACMS și avioanele F-16.

Dar, vă veți întreba poate, de ce nu cere Kievul tancuri franceze Leclerc sau britanice Challenger 2? Sunt și ele excelente.

Leopard 2, dezvoltat în anii 1970 în Germania de Vest, este un vehicul special. Mulți experți militari îl consideră al doilea cel mai bun tanc din lume, depășit doar de modelul american M1A2 Abrams.

Însă pentru Ucraina, tancul german este mai potrivit decât cel american din mai multe motive. Unul principal este abilitatea lui de a se deplasa în viteză peste teren de orice tip. Primăvara, în terenurile dezghețate, noroioase, din Ucraina tancurile mult mai grele, precum Abrams (de 71 de tone), se pot împotmoli. Cu Leopard, trupele ucrainene ar putea executa manevre rapide de învăluire în orice perioadă a anului.

Tanc M1A2 Abrams (Foto: Wikipedia)

Mai mult, Leopard 2 a fost conceput special pentru a lupta exact cu tancurile folosite acum de Rusia în Ucraina. Totodată, modelul german este mai ieftin și ușor de întreținut decât omologul său american. Abrams are un motor complex, cu turbină de gaz.

Pe scurt, vehiculul militar german are o greutate de 60 de tone, oferă mobilitate extraordinară (poate atinge 67 km/h pe drumuri amenajate), folosește excelentul tun Rheinmetall Rh-120 L/55 de 120 mm (împrumutat și de alte țări pe tancurile lor) și dispune de tehnologie de ultimă oră. Leopard 2 a fost folosit în Afganistan unde și-a demonstrat eficiența.

În concluzie, Leopard 2 oferă o combinație de mobilitate, putere de foc și acuratețe greu de egalat.

Printre cele aproximativ 20 de țări care dețin tancuri Leopard 2 sunt și 10 membre NATO. Dintre acestea, Polonia așteaptă aprobarea Germaniei pentru a trimite 14 unități Ucrainei. Dacă le oferă fără permisiune, Varșovia ar putea avea în viitor acces interzis la tehnica militară germană.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Hamurapi 24.01.2023 20:30

Cele întîmplate în Ucraina cere o reexaminare a TUTUROR rezoluțiilor ONU referitoare la relațiile interstale. Nu înzadar în URSS Declarația drepturilor omului era TABU, iar SUA se eschva de respectarea unor rezoluții. E firesc ca cetățeanul din sec XXI să nu le știe, dar de ce asta nu o face mass-media și știința academică ???

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.02.2023 11:28 Ziarul National Analiză de la București, despre șanse...

06.02.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce-i de făcut?

03.02.2023 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fiindcă Putin se tem...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md