13:15:11 29.03.2024
Stiri

De ce e periculos pentru sănătate să dormi cu lumina aprinsă: Avertismentul cercetătorilor

Actualitate 21.11.2022 19:58 Vizualizări1120 Autor: Ziarul National
De ce e periculos pentru sănătate să dormi cu lumina aprinsă: Avertismentul cercetătorilor


Noile cercetări sugerează că dormitul cu lumina aprinsă este o perspectivă mult mai de speriat decât frica de întuneric. S-a demonstrat că lumina ambientală crește riscul a două probleme grave de sănătate.

Unii oameni nu pot adormi dacă nu lasă măcar o lumină de veghe, dar cercetătorii spun că somnul în beznă completă este cea mai bună alegere.

Cercetătorii în domeniul somnului de la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, citați de express.co.uk, au descoperit că expunerea chiar și la o cantitate mică de lumină ambientală în timpul nopții poate fi dăunătoare funcției cardiovasculare și crește rezistența la insulină în dimineața următoare. Rezistența la insulină este o complicație care poate duce la dezvoltarea diabetului.

Autorii studiului susțin că expunerea excesivă la lumină seara poate avea un impact negativ asupra funcțiilor metabolice, și anume la scăderea toleranței la glucoză (zahăr din sânge) și scăderea rezistenței la insulină. Mai simplu spus, expunerea la lumină înainte de culcare sau în timpul nopții poate fi dăunătoare unor funcții fiziologice.

Creierul folosește prezența luminii drept un semnal că este timpul să fii treaz și alert, iar întunericul ca un semnal că este timpul să dormi. Expunerea la lumină activează sistemul nervos simpatic (SNS) și crește ritmul cardiac, astfel încât să fii treaz și gata să începi ziua.

Noaptea, pe de altă parte, sistemul nervos parasimpatic (SNP) - sistemul de odihnă și digerare - ar trebui să preia conducerea, promovând relaxarea, scăderea ritmului cardiac și menținând un metabolism sănătos.

Iar când soarele apune și se apune întunericul, creierul produce melatonină, hormonul somnului, responsabil pentru a informa sistemul că este timpul să se relaxeze.

Prin urmare, se crede că expunerea la lumină pe timp de noapte (de la lămpile de noptieră la ecranele TV) suprimă producția de melatonină și perturbă somnul.

„Ochii sunt legătura directă cu partea creierului care controlează ritmul circadian. (Expunerea la lumină) este interpretată de creier pentru a permite reacțiilor chimice să aibă loc pentru cicluri de somn sănătoase (sau nesănătoase). Dacă există o cantitate semnificativă de interferență luminoasă într-un moment în care corpul tău încearcă să doarmă, aceasta poate provoca un somn prost sau cicluri de somn programate nesănătos, ceea ce poate duce la un număr semnificativ de alte probleme medicale", a explicat Nilong Vyas. M.D., medic pediatru certificat, consultant de somn, citat de Digi-World.

Pentru studiu, cercetătorii au luat un grup de adulți tineri și sănătoși și au comparat date precum calitatea somnului, ritmul cardiac și nivelul de glucoză în timpul unei nopți de dormit într-o cameră foarte întunecată și pe parcursul unei nopți de dormit în cameră moderat luminată.

Rezultatele au descoperit că dormitul într-o cameră moderat luminată poate crește ritmul cardiac și poate activa sistemul nervos simpatic în timpul somnului, putând afecta de asemenea și capacitatea de a regla glicemia în dimineața următoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md