05:53:13 08.12.2023
Stiri

De ce dosarele lui Constantin Țuțu bat pasul pe loc în instanța de judecată? Procuratura Anticorupție acuză apărarea că tergiversează examinarea cauzei penale

Actualitate 26.01.2023 11:08 Vizualizări1118 Autor: Ziarul National
De ce dosarele lui Constantin Țuțu bat pasul pe loc în instanța de judecată? Procuratura Anticorupție acuză apărarea că tergiversează examinarea cauzei penale


Avocații fostului deputat democrat Constantin Țuțu, care s-a ascuns o perioadă de instituțiile de drept din R. Moldova, iar ulterior s-a predat singur la granița moldo-română, ar tergiversa examinarea dosarelor pe numele acestuia în instanța de judecată.

Acuzația a fost lansată de Procuratura Anticorupție, care a scos la iveală epopeea din instanță a celor două cauze penale pe numele lui Țuțu.

Mai exact, timp de doi ani, cele două cauze penale au fost examinate separat, apoi conexate într-un dosar, ulterior din nou disjunse, ca examinarea să fie în prezent tot la etapa ședinței preliminare.

Într-o cauză penală, expediată în luna mai 2020 în judecată, fostul deputat era învinuit de procurori de escrocherie și traficul de influență după ce, în perioada lunilor septembrie-octombrie 2017, ar fi pretins și primit de la o persoană 20 000 de euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit.

De asemenea, fostul deputat a fost acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014 - 2019 a efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile realizate în aceeași perioadă și că, pentru anii 2017 și 2018, a inclus în declarația de avere și interese personale date false și incomplete despre veniturile obținute.

Dosarul pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost expediat în instanță de către procurori în luna noiembrie 2021.

Apărarea lui Țuțu a cerut în scurt timp conexarea cauzelor penale într-o singură procedură, lucru acceptat de judecători.

Ulterior, prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător.

Procuratura Anticorupție a avut îndoieli cu privire la imparțialitatea examinării cauzei și a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, dar solicitarea a fost respinsă.

„După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată, toate aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, patru ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în patru ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri. La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere, prin care au solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă. Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Menționăm că, în prezent, Țuțu este obligat să se prezinte în instanța de judecată, iar un imobil și o sumă de bani, în valoare totală de 800 000 de lei, sunt sub sechestru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md