De 26 de ani, FĂRĂ Ion și Doina Aldea-Teodorovici: Cum s-a întâmplat accidentul din apropiere de București care ne-a lăsat fără cele două „inimi gemene”
Astăzi se împlinesc 26 de ani de când cele „două inimi gemene” ale lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici au încetat să mai bată, în urma unui tragic accident rutier care a avut loc la Coșereni, în apropiere de București, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992.
În fiecare an, în această zi, Doina și Ion sunt comemorați pe ambele maluri ale Prutului. Asociația unionistă „UNIREA - ODIP” va depune, astăzi-dimineață, flori la mormântul lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici de la Cimitirul Central din Chișinău, iar participanții la eveniment își vor aminti de piesele valoroase pe care ni le-au lăsat cei doi.
Totodată, unioniștii vor organiza la Chișinău un marș de comemorare în memoria lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici care va începe de la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt la ora 17.30.
Accidentul cuplului Aldea-Teodorovici, care lăsa în urmă nu numai un copil mic, Cristofor, și părinți răpuși de durere, ci întreaga națiune română, a stârnit numeroase teorii conspirative de-a lungul timpului.
Acest eveniment nefericit a ridicat multe semne de întrebare, unii spunând că a fost pur și simplu o întâmplare nefericită, alții însă au vorbit chiar despre o moarte premeditată a celor doi artiști. Martorii acestei tragedii nu au putut fi găsiți pentru a furniza de detalii despre acest accident, iar singurele mărturii s-au regăsit în presa de la acea vreme.
Tragedia în care și-au pierdut viața Doina şi Ion Aldea Teodorovici a avut loc pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie în anul 1992. Potrivit unor informații furnizate de reporterii ziarului local „Ialomiţa” de la Slobozia, de la acea vreme, în zona localităţii Coşereni, la ora 2:15, maşina în care se aflau cântăreții s-a lovit de un copac, de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au murit pe loc. La faţa locului poliţiştii nu au intervenit, iar organele statului au demarat o anchetă câteva ore mai târziu, când trupurile artiştilor au fost transportate la Spitalul Municipal Urziceni, scrie adevarul.ro.
Accidentul a avut loc chiar sub ochii moldovenilor Nicolae Măereanu (judeţul Vaslui) şi Elaine Artur (judeţul Iaşi). Cei doi au fost cei care au dus victimele la spital. Iată ce povesteau jurnaliștii în presa vremii: „primii care au intervenit şi au constatat ceea ce se poate constata într-o nenorocire de proporţiile aceleia au fost Nicolae Măereanu şi Elaine Artur, turişti în tranzit ca şi victimele accidentului respectiv. Cei doi au luat răniţii în maşină şi i-au transportat la Spitalul Urziceni. Spitalul a anunţat poliţia”.
Mai grav este că Doina Aldea-Teodorovici era însărcinată și aștepta o fetiță. Mașina în care au murit cei doi era un Opel 0905 MBC și a fost condusă de cetățeanul ucrainean Alexandr Ceakaunov, în vârstă de 33 de ani. În autoturism se aflau patru persoane. Șoferul și cel de-al patrulea pasager, care se afla în față, Vasilii Koudalb, în vârstă de 38 de ani, au scăpat cu viață. Ion și Doina se aflau pe bancheta din spate și au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Nu au mai avut nicio șansă de salvare.
Conform presei românești, din mașina distrusă din cauza impactului puternic au fost extrase cu mare greutate trei corpuri însângerate. Două automobile i-au transportat pe Vasili Koudalb și Alexandru Chakaunov la Spitalul din Urziceni. După accident, la ora 02:30, o autosanitară a preluat-o pe Doina Aldea Teodorovici, care deja se afla în comă. Salvarea s-a îndreptat spre București în mare viteză. Pe parcursul drumului, Doina și-a recăpătat, doar pentru un moment, cunoștința. Ea a strigat de câteva ori „Au, mă doare tot corpul”, apoi a decedat. Trupul neînsuflețit a lui Ion Aldea-Teodorovici, a fost recuperat foarte greu de către autorități. Poliția a fost nevoită să taie cu flacăra autogenă automobilul distrus și a reușit să elibereze corpului lui abia spre dimineață, la ora 7:00.
Ion și Doina Aldea-Teodorovici au lăsat în urmă un copil orfan, în vârstă de numai 10 ani, Cristofor, care a fost crescut de bunici și acum are o carieră muzicală de succes în România. Anterior, Cristofor afirma într-un interviu că nici el nu a mai reușit să afle prea multe despre ancheta cu privire la acel accident: „Probabil nu se va mai afla niciodată ce a fost cu-adevărat. Dacă e să iasă adevărul la suprafaţă, va ieşi. După 20 de ani, e greu să restabileşti ancheta. Cel mai dureros e că nu mai poţi să-i întorci pe ei”.
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”