19:09:41 22.03.2023
Stiri

Cultură și subcultură

Actualitate 25.12.2022 10:49 Vizualizări2058 Autor: Vitalie Hadei
Cultură și subcultură


Trustia, elegii politikoase

Ieri am discutat despre cultură și subcultură.

„Pentru prima dată mă uit și văd că televizorul e o cutie cu sticlă mată, un obiect butaforic al cărui ecran albastru, nu mai luminează sufletul meu dornic de cultură mare și profundă”, spuse cu nostalgie nedisimulată, hodoronc-tronc, profesoara abilitată, Dr. Aluminia Păru.

„Cum să întâmpin Anul Nou fără urările lui Putin, fără filmul „Ironia Sorții sau dragoste după saună”, fără relatări de la „spețoperația” militară din Ucraina, fără poeziile Bellei Ahmadullina și Annei Ahmatova, fără cântecele patriotice ale lui Gazmanov... „Сделан я в СССР! Украина и Крым, Беларусь и Молдова - Это моя страна! Сибирь и Поволжье, Казахстан и Кавказ, И Прибалтика тоже... ” (Sunt fabricat în URSS! Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova – asta e țara mea! Siberia și ținuturile de pe Volga, Kazahstan și Caucaz și Țările Baltice de asemenea...)” – intonă ea în falset.

„Trebuie cineva sa facă distincție între cultură și război, între propaganda de război și ideologie”, adăugă ea în liniște totală, făcând aluzie la suspendarea difuzării unor canale diuretice. Ahmadullina și Ahmatova s-ar răsuci în mormânt dacă ar auzi cu ce prilej este menționat numele lor.

„Într-adevăr, diferența e ca între lingura de argint și cea de aluminiu, dar cine la noi face distincția aceasta?” – se solidariză retoric Dr. P.Stuh. Ceilalți nu se simțeau în capacitatea de a întreține conversații atât de subțiri.

„Eu când aud de cultură, îmi vine să pun mâna pe pistol”, recunoscu sincer Colesovnazadov.

Acum stau și mă gândesc: oare de ce ucrainenii nu fac distincția necesară între cultură rusă și bombardamentele lui Putin? Chiar dacă stau pe întuneric și în frig, chiar dacă riscă în fiecare clipă să le cadă o bombă în cap și să moară sub dărâmături, nu ar trebui ei să se simtă norocoși că bombele vin dinspre marea literatură rusă, dinspre Ahmadullina și Ahmatova, care au modelat sufletul lui Putin, sufletele militarilor și – de ce nu? – al criminalilor de război ruși?

Al vostru falsetist, snob subțiratic, Ion Buraga.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md