23:04:24 01.06.2023
Stiri

CUB, despre PLANUL Kremlinului de a destabiliza R. Moldova. „Obiectivul strategic al Rusiei este de a prelua controlul TOTAL asupra suveranității R. Moldova”. Ce ar trebui să întreprindă de URGENȚĂ Chișinăul

Actualitate 16.03.2023 17:40 Vizualizări2488 Autor: Ziarul National
CUB, despre PLANUL Kremlinului de a destabiliza R. Moldova. „Obiectivul strategic al Rusiei este de a prelua controlul TOTAL asupra suveranității R. Moldova”. Ce ar trebui să întreprindă de URGENȚĂ Chișinăul


Partidul Coaliția pentru Unitate si Bunăstare (CUB) susține că obiectivul strategic al Federației Ruse este de a prelua controlul total și efectiv asupra suveranității R. Moldova, lucru demonstrat și de investigația realizată de Delfi Estonia, Expressen (Suedia), Dossier Center (Marea Britanie), Kyiev Independent (Ucraina), Rise Moldova, Fronstory, VSquare, Suddeutche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR) și Norddeutscher Rundfunk. În acest sens, autoritățile de la Chișinău ar trebui să întreprindă, de urgență, mai câteva măsuri principiale.

„Planul Rusiei de destabilizare și ostilizare a populației R. Moldova în raport cu Occidentul, NATO și UE, crearea de tensiuni și conflicte interne, care ar bloca reformele structurale și modernizarea economiei și statului, relevă o structură de operații speciale pe teritoriul nostru, cu participarea unor grupuri de tip proxy. Obiectivele acestui plan sunt aproape identice cu alte planuri de incorporare și anihilare a unor state vecine, prin care Moscova își dorește să-și impună un regim de influență și control geopolitic total până la anularea oricăror elemente de suveranitate și independență. Planul relevă adoptarea unei atitudini șoviniste, lipsite de respect față de cetățenii R. Moldova, care aduc prejudicii grave Acordului politic semnat în noiembrie 2001 de Rusia și Moldova”, menționează CUB într-o declarație făcută publică joi.

Formațiunea observă „râvna” cu care Rusia promovează mobilizarea grupurilor radicalizate și „exploatarea reziduurilor prorusești în societate pentru a le contrapune regimului constituțional și statului de drept, prin instrumentele sale tradiționale de propagandă, diversiune și operațiuni speciale”.

În aceste condiții, CUB solicită autorităților R. Moldova să întreprindă mai multe măsuri:

„În primul rând, MAEIE trebuie să convoace imediat ambasadorul Federației Ruse, căruia urmează să-i fie remisă o notă de protest, urmată de câteva acțiuni protocolare obligatorii. În același context, MAEIE trebuie să ceară reducerea personalului acreditat de misiunea rusă în R. Moldova și sistarea acțiunilor consulare ale acesteia în teritoriul ocupat (Transnistria).

În al doilea rând, Guvernul R. Moldova trebuie să informeze Ambasada Federației Ruse despre încheierea misiunii militare de pacificare (din 21 iulie, 1992) și retragerea ordonată a efectivului său militar de pe teritoriul R. Moldova în următoarele patru săptămâni, sub supravegherea unei Misiuni Civile Internaționale, eliminând astfel un tabu al propagandei rusești cu privire la rolul pozitiv al prezenței sale militare în Transnistria.

În al treilea rând, cerem Guvernului R. Moldova să comunice populației lista completă a agenților și organizațiilor care susțin activități anticonstituționale dușmănoase pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în teritoriul ocupat din stânga Nistrului, ca măsură de prevenire a unor viitoare acțiuni maligne. Este esențial ca Parlamentul R. Moldova să solicite Serviciului de Informații și Securitate prezentarea unui raport amplu asupra riscurilor legate de activizarea grupărilor infracționale ale grupurilor Șor, suprimarea căilor de finanțare și coordonare cu forțe externe dușmănoase și adoptarea unui Plan de contramăsuri în combaterea lor.

În al patrulea rând, Guvernul trebuie să accelereze retragerea completă a R. Moldova din CSI și alinierea sa la regimul de sancțiuni internaționale contra statului agresor. Nu există nici o scuză astăzi pentru R. Moldova, care ar justifica ezitările politice pentru că asumarea regimului de sancțiuni înseamnă astăzi aderarea la valorile umaniste și validarea proiectului nostru de integrare în spațiul occidental.

Cerem Guvernului să impună un pachet de condiționalități democratice în raport cu regimul de la Tiraspol pe exporturile efectuate din regiune în raport cu malul stâng și Uniunea Europeană. Solicităm includerea pe lista de cerințe non-negociabile măsuri cum ar fi: (1). suspendarea bugetului militar pentru armata transnistreană și așa-numitul KGB din regiune, (2). eliminarea cenzurii mass media și introducerea dreptului la asociere și liberă exprimare tuturor cetățenilor R. Moldova, care locuiesc în teritoriul ocupat, (3). eliberarea din închisori a deținuților politici reținuți de către regimul de la Tiraspol, (4). suspendarea posturilor de control, care împiedică circulația liberă a cetățenilor R. Moldova între malul stâng și drept, și (5). ridicarea sistemului de bruiere pe malul stâng a posturilor de TV și Radio difuzate de R. Moldova.

Timpul este favorabil pentru o schimbare de politici și atitudini la Chișinău, iar contextul regional poate oferi beneficii clare spre demilitarizarea regimului, cu condiția ca oportunitățile existente să fie folosite în mod strategic și eficient. Acesta ar fi al treilea tabu, care merită să fie spart în actuala criză”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

G. Farcas 16.03.2023 20:29

Totul e rezonabil și frumos, dar cerințele CUB-lui conțin multa demagogie și populism pentru că sunt imposibil de realizat într-un an,cu atât mai mult în 4 săptămâni.

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md