23:26:21 24.09.2018
 
Stiri

Cu sală de sport, sufragerie și odaie pentru sinistrați: Condiții europene pentru pompierii din Căușeni, oferite de UE

Social 25.05.2018 16:19 Vizualizări897 Autor: Ziarul National
Cu sală de sport, sufragerie și odaie pentru sinistrați: Condiții europene pentru pompierii din Căușeni, oferite de UE PNUD

De la o încăpere dintr-un subsol care servea și birou, și sală de ședințe, și cantină, salvatorii și pompierii din satul Copanca, raionul Căușeni, s-au mutat în casă nouă, sediu care corespunde normelor europene.

Postul acestora a fost renovat și dotat cu echipament performant, iar pompierii, care deservesc 15 mii de locuitori din nouă sate, vor putea interveni mai rapid și eficient în caz de incendii și alte situații extreme. Patru dintre aceste localități: Chițcani, Cremenciug, Zahorna și Merenești sunt administrate de facto de Tiraspol.

Uniunea Europeană (UE) a alocat peste 68 de mii de euro prin intermediul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD, iar sediul primăriei care găzduiește postul a fost dotat cu un sistem de încălzire pe biomasă, în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă.

Până în 2016, cei zece angajați ai postului din Copanca erau nevoiți să se înghesuie într-o cameră de la subsolul unei clădiri administrative, care era folosită ca sală de ședințe, cameră de zi, dar și cantină. După ce stingeau un incendiu, salvatorii nu aveau unde face un duș; nu aveau sală de sport, chiar dacă e nevoie să aibă o condiție fizică bună.

În urmă cu doi ani, administrația satului a alocat câteva încăperi pentru postul de pompieri și salvatori chiar în clădirea primăriei. Totuși, noul sediu avea nevoie de reparație capitală, iar întreg edificiul – de un sistem de încălzire eficient.

Acum, postul de salvatori și pompieri are toate condițiile, inclusiv o cameră în care se pot adăposti sinistrații, sufragerie, dar și o sală de sport. Postul a beneficiat și de echipamente performante.„E cerul și pământul ce a fost și ce avem acum. Avem în dotare scafandre speciale, cu ajutorul cărora vom putea face căutări sub apă, echipamente care pot fi utilizate pentru intervenții la înălțime și la adâncime și o dronă pentru localizarea incendiilor. Astfel vom fi mai eficienți în timpul misiunilor”, a declarat Alexandru Dutca, șeful Postului de pompieri, la evenimentul de inaugurare a acestuia. Primăria satului Copanca a dotat postul cu o autospecială de tip „outlander pickup”, cu care salvatorii vor putea ajunge rapid la destinații greu accesibile.

„Uneori oamenii se întreabă ce face UE în mod concret pentru ei și de ce se investește în măsuri de consolidare a încrederii. Rezultatele acestui proiect vorbesc de la sine. UE contribuie la facilitarea soluționării conflictului transnistrean și sporește încrederea între Chișinău și Tiraspol prin susținerea unor inițiative comune, cum ar fi această renovare în Copanca. Aceste inițiative îmbunătățesc bunăstarea populației de pe ambele maluri prin activități de cooperare. Acestea sunt măsurile UE de sporire a încrederii”, a subliniat și Peter Michalko, Ambasadorul UE în Republica Moldova.

La eveniment a participat și vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, potrivit căreia azi „construim un pod de încredere pentru a salva vieți, pentru a crește calitatea serviciilor și pentru a fi mult mai aproape de necesitățile oamenilor”. Iar Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU și reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova, a adăugat că „obiectivul principal al Programului de consolidare a încrederii este de a câștiga „inimile și mințile” locuitorilor de pe ambele maluri prin construirea punților de încredere și prin stabilirea platformelor de consolidare a relațiilor și cooperării”.

De condiții mai bune create cu sprijinul UE se bucură și angajații primăriei, dar și reprezentanții ONG-urilor care își au sediul în clădirea primăriei. „Iarna, încălzeam doar câteva încăperi cu convectoare şi cămine electrice. În coridoare era frig, iar în încăperile neîncălzite pereţii riscau să se degradeze. Acum, toți cei 1 561 de metri pătrați sunt încălziți cu energie sigură, ecologică, produsă în Republica Moldova”, spune Afanasii Cuțari, primarul satului Copanca. Investiţia totală în centrala termică pe biomasă a fost de 33 376 de euro, fonduri europene, contribuţia comunității fiind de 16 054 de euro.

Postul de salvatori și pompieri din Copanca este unul dintre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.


Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.09.2018 09:25 Nicolae Negru O nouă amăgeală: politicieni noi fără...

21.09.2018 11:19 Ziarul National Maria Șleahtițchi // Pe strada Lech K...

21.09.2018 09:27 Nicolae Negru Fantoma lui Filat sau diplopie

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md