18:28:23 23.02.2020
 
Stiri

Consiliul Europei continuă să AJUTE FINANCIAR R. Moldova. Două MILIOANE de euro pentru reforma justiției penale

Social 15.07.2015 12:14 Vizualizări1967 Autor: Galina Munteanu
Consiliul Europei continuă să AJUTE FINANCIAR R. Moldova. Două MILIOANE de euro pentru reforma justiției penale


Un proiect al Consiliului Europei în valoare de două milioane de euro va fi implementat în R. Moldova și este menit să susțină reforma justiției penale din republică. Acesta este finanțat de Guvernul Danemarcei și are drept scop consolidarea protecției drepturilor omului și ale statului de drept, inclusiv implementarea efectivă a instrumentelor europene și internaționale în R. Moldova.

Beneficiari direcți ai proiectului dunt Ministerul Justiției (MJ), Procuratura Generală (PG), Instituția Ombudsmanului și Institutul Național al Justiției (INJ).

În cadrul proiectului urmează să fie consiliați reprezentanți ai MJ și PG de către Consiliul Europei și Comisia de la Veneția în ceea ce privește procesul de reformă și în conformitate cu evaluările necesităților și planurilor de consolidare a capacităților.

De asemenea, urmează să fie evaluate actele legislative relevante și inițiativele aferente sistemului justiției penale cu privire la corespunderea lor cu standardele Europei. Totodată, va fi oferită susținere pentru implementarea recomandărilor și opiniilor Consiliului Europei etc.

Urmează să fie elaborat și un raport de evaluare a riscurilor de corupție în Procuratură și adoptarea unui plan de acțiuni pentru a eradica acest fenomen. Cât privește INJ, aici urmează să fie instruiți formatorii, să fie elaborate materiale de instruire, metodologii pentru instruirea procurorilor și altor profesioniști din domeniul justiției din cadrul instituțiilor beneficiare ale proiectului.

„Salutăm lansarea acestui proiect și mulțumim Consiliului Europei că, timp de 20 de ani, a fost alături de noi. Acest proiect vine la o etapă importantă și sperăm că în curând va fi votată în lectură finală Legea cu privire la procuratură, iar acest proiect ne va ajuta la o implementare eficientă”, a spus procurorul general Corneliu Gurin.

„Ne propunem să finalizăm acest prim pas al reformei procuraturii. Noua lege a procuraturii, care urmează să fie votată în lectura a doua, este una bună, corespunde în linii mari standardelor europene, dar mai rămâne un pic de discutat, ca să putem spune cu adevărat că avem o lege care asigură eficacitate procuraturii. S-au făcut multe în domeniul perfecționării justiției penale în R. Moldova. Aici aș adăuga și Legea medierii. Multe s-au făcut, dar mult mai mult avem de făcut. Avem nevoie de o reformă continuă a tuturor instituțiilor de drept din R. Moldova, reforme care nu pot avea loc fără aportul societății civile, pentru că tot ceea ce se face este pentru societate”, a menționat ministrul Justiției, Vladimir Grosu.

Proiectul este parte componentă a Programului „Susținerea drepturilor omului și democrației în Moldova” și urmează să fie implementat până pe 31 decembrie 2017.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md