Concluzia „Promo-LEX”: Calitatea raportării financiare a partidelor politice din R. Moldova lasă de dorit: Formațiunile care ASCUND unele cheltuieli


Calitatea raportării financiare a partidelor politice la Comisia Electorală Centrală (CEC), în prima jumătate a anului curent, rămâne imperfectă. Modelul de raportare financiară propus de CEC nu oferă accesul deplin la informațiile financiare ale formațiunilor politice.
Totodată, lipsa unor categorii de cheltuieli, dar și lipsa în raportare a unor rubrici le permit reportatorilor să generalizeze datele, minimizând transparența cheltuielilor pe categorii. Concluziile se conțin într-un raport prezentat de Asociația „Promo-LEX”, în cadrul unei mese rotunde organizate astăzi, transmite IPN.
Potrivit Corneliei Călin, analistă a finanțelor la Asociația „Promo-LEX”, circa 12 milioane de lei au fost estimate ca fiind neraportate de partide, existând deficiențe la capitolul neraportare a cheltuielilor de transport, deplasări, evenimente publice etc. Cel puțin patru partide - Partidul Politic „Șor”, Partidul Democrat, Partidul Politic „Partidul Nostru” și Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” - au omis raportarea cheltuielilor în mărime de aproximativ nouă milioane de lei pentru organizarea evenimentelor.
Raportul atestă că PD, PSRM și Partidul „Șor” au utilizat instrumentarul transferului de imagine în activitățile promoționale din partea fundațiilor caritabile ori a SRL-urilor care conțin în denumirile lor nume de politicieni sau sunt asociate acestora. În numele lor au fost desfășurate cel puțin 95 de acte de caritate, cheltuielile fiind estimate la 2,4 milioane de lei, pe care partidele politice nu le-au raportat la CEC, dar au cules dividende de pe urma lor.
De asemenea, în raport se arată că Partidul Platforma „DA” nu a declarat cel puțin 421 de mii de lei, 138 530 de lei dintre care doar pentru locațiunea sediilor de partid și cheltuielile aferente acestora. Mai mult, partidul lui Andrei Năstase a raportat doar patru sedii de partid, deși cei care au făcut monitorizarea au constatat șase sedii.
Totodată, PSRM, PN, PPDA și Partidul „Șor” nu au raportat circa 111 076 de lei doar pentru deplasările în republică.









































































