23:59:21 12.08.2022
Stiri

Comratul arată din deget Chișinăului pentru obținerea statutului de candidat pentru aderare la UE „fără a ține cont de interesele Găgăuziei”. Nicolae Negru: „Este o declarație directă de separatism stimulată de Kremlin”

Actualitate 07.07.2022 17:14 Vizualizări1208 Autor: Ziarul National
Comratul arată din deget Chișinăului pentru obținerea statutului de candidat pentru aderare la UE „fără a ține cont de interesele Găgăuziei”. Nicolae Negru: „Este o declarație directă de separatism stimulată de Kremlin” Moldnova


Deputații Adunării Populare de la Comrat, organul legislativ local al regiunii autonome găgăuze, au adoptat, miercuri, o declarație cu privire la obținerea de către R. Moldova a statutului de țară-candidată pentru aderare la UE, lansând mai multe acuzații la adresa autorităților de la Chișinău, inclusiv faptul că nu ar fi asigurat suficientă transparență în procesele integraționiste.

În declarație se mai arată că nu ar fi fost consultată părerea cetățenilor și că nu s-ar fi ținut cont de interesele Găgăuziei.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat, deocamdată, declarația respectivă, însă observatori de la Comrat și Chișinău spun că această declarație este o acțiune politică inspirată de la Kremlin.

„Această declarație, dacă ați observat, este ambiguă. Nu se spune clar ceva, lasă loc pentru interpretări. Consider că acest lucru se întâmplă din simplul fapt că pentru ei nu este clar cu ce se va termina războiul din Ucraina. Ei înțeleg că Rusia nu-și atinge scopul strategic în acest război. (...) Ei amenință Chișinăul, dar, în același timp, eu nu înțeleg ce solicită ei. Sunt foarte precauți, nu sunt atât de radicali cum a fost asta în 2014”, a declarat Mihail Serkeli pentru „Radio Chișinău”.

Serkeli a remarcat, de asemenea, că unii consilieri ai actualul președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Konstantinov, sunt exponenți ai separatismului găgăuz din anii 90, printre aceștia numărându-se și Ivan Burgudji.

CITIȚI și Moscova se declară împotriva ajutorului oferit de Occident pentru ARMATA R. Moldova. Reacția MAEIE: „Republica noastră are obligația de a asigura securitatea propriilor cetățeni și a contribui la menținerea păcii și securității internaționale”

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că, dincolo de faptul că este o acțiune politică, declarația deputaților găgăuzi promovează, între altele, separatismul încurajat de Moscova.

„E o acțiune pur politică, o acțiune, care, desigur, e făcută în interesul anumitor forțe politice. (...) Sunt nuanțe separatiste acolo privitor la asigurarea independenței politice și economice a autonomiei găgăuze. E o declarație directă de separatism. (...) E în continuarea acelor acțiuni separatiste și cunoaștem deja că aceste acțiuni au fost stimulate de Kremlin. Știm că până și discursurile bașcanului autonomiei sunt redactate la Kremlin”, a menționat Nicolae Negru pentru aceeași sursă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Ciocana 07.07.2022 19:19

Iarăși, a câta suta oară conducerea Găgăuziei lovește obraznic în societatea RM, în interesele naționale a populației băștinașe. Administrația acestei autonomii artificiale tot timpul este împotriva aspirațiilor populației titulare din RM și susține necondiționat interesele Federației Ruse aici. Găgăuzia a devenit un cuib al agenturii ruse care promovează nestingherit politica FR și torpilează interesele și acțiunile naționale și internaționale al RM. Statutul de autonomie teritorial-administrativă nu are nici un temei juridic, găgăuzii nefiind la noi popor băștinaș care să fi fost format ca etnie pe teritoriul nostru. Găgăuzii, ca și bulgarii, ucrainenii, rușii și alți alolingvi sunt minorități naționale, pentru care nicăieri în lume nu sunt prevăzute asemenea autonomii teritoriale. Mai mult, lașii și trădătorii din conducerea RM din diferite timpuri au oferit Găgăuziei dreptul de secesiune, de separare a unei părți a pământului nostru strămoșesc. Această autonomie nefirească ne va aduce nouă încă multe neplaceri mici și mari, dacă această autonomie nu va fi anulată (desființată) cât se poate de urgent. Mai ales că există pentru asta motive foarte întemeiate. Deși autonomia în cauză a fost constituită pentru păstrarea și dezvoltarea limbii și culturii găgăuze, în Găgăuzia nu există nici o școală cu predarea în limba găgăuză, nu s-a auzit de nici un scriitor sau poet găgăuz, etc. Această autonomie există doar pentru a satisface mofturile de imbogățire a elitelor proruse din Găgăuzia și pentru a executa diferite diversiuni împotriva intereselor vitale a RM. Păstrarea acestui cuib antinațional va fi o mare eroare a actualei conduceri a RM și anume conducerii PAS. Eu încă mai aștept ca Maia Sandu și echipa ei să nu construiască acest stat în jurul minorităților, ci în jurul populației titulare, așa cum este în toată Europa, unde noi vrem să fim parte indispensabilă.

Șârmă în bot ! 09.07.2022 15:07

Bă, gărgăuților ! Sârmă în bot și trimiși după vaporul ”masțkva” .

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md