22:06:26 22.03.2023
Stiri

Comisie ONU: Autorităţile ruse au comis CRIME de război în Ucraina

Actualitate 17.03.2023 08:58 Vizualizări950 Autor: Ziarul National
Comisie ONU: Autorităţile ruse au comis CRIME de război în Ucraina


O comisie internaţională a ONU care investighează crimele comise în războiul din Ucraina a comunicat joi că are suficiente dovezi pentru a concluziona că autorităţile ruse au comis crime de război în mai multe regiuni nu doar din Ucraina, ci chiar din Rusia, incluzând violenţe sexuale şi deportări de copii, transmite EFE.

În plus, forţele de luptă ruse au comis crime contra umanităţii în valul de atacuri lansate în octombrie 2022 asupra infrastructurii energetice ucrainene, la fel cum au făcut-o şi responsabilii politici prin validarea utilizării torturii.

,,Comisia a concluzionat că forţele armate ale Rusiei au comis atacuri cu arme explozive în zone populate, cu aparentă desconsiderare faţă de suferinţa şi daunele cauzate civililor", se afirmă în raportul care va fi expus săptămâna viitoare Consiliului ONU pentru Drepturile Omului iar joi a fost prezentat presei.

Pe măsură ce forţele ruseşti au avansat pe teritoriul ucrainean, uciderea civililor care nu aveau nimic de-a face cu ostilităţile s-a înmulţit, la fel ca şi detenţia şi izolarea acestora în facilităţi înfiinţate în acest scop atât în Ucraina ocupată, cât şi în Rusia, conform documentului citat şi de Agerpres.

În aceste locuri, relele tratamente s-au transformat rapid în tortură pentru motive atât de mărunte precum ,,vorbirea limbii ucrainene" sau ,,uitarea versurilor imnului Rusiei", în timp ce afară raidurile soldaţilor ruşi în casele oamenilor au permis violenţa sexuală sau ameninţarea folosirii acesteia împotriva femeilor şi bărbaţilor.

Despre copiii deportaţi pe teritoriul rusesc, martorii intervievaţi de comisie au indicat că cei mai mici se poate să fi pierdut definitiv contactul cu familiile lor.

Pe de altă parte, anchetele comisiei au permis de asemenea să stabilească faptul că invazia şi atacurile Rusiei în Ucraina pot constitui un act de agresiune care poate fi investigat şi face obiectul unei cauze la Curtea Penală Internaţională.

În cursul investigaţiei lor, membrii grupului ONU ( Erik Mose din Norvegia, columbianul Pablo de Greiff şi bosniaca Jasminka Dzumhur) s-au deplasat de opt ori în Ucraina, au fost în 56 de oraşe şi au intervievat aproape 600 de persoane, vizitând de asemenea locuri distruse, centre de detenţie şi tortură.

Comisia a investigat totodată încălcările drepturilor omului şi excesele comise de forţele ucrainene, însă în acest caz au constatat ,,un număr mic de încălcări", în particular două incidente în care soldaţi ruşi au fost răniţi, torturaţi sau împuşcaţi, ,,care se califică drept crime de război".

Din interviuri, anchetatorii au tras concluzia că cea mai mare dorinţă a populaţiei ucrainene şi în special a victimelor atrocităţilor este să se facă dreptate şi ca cei responsabili - inclusiv autorii - să fie aduşi în faţa tribunalelor, fie ele naţionale sau internaţionale.

,,Ceea ce se cere este o concentrare pe responsabilitate, care să includă atât responsabilitatea penală, cât şi dreptul victimelor la adevăr, reparaţii şi nerepetare", se arată în raport.

Conform ONU, peste 8.000 de civili au fost ucişi şi peste 13.000 au fost răniţi de când Rusia a lansat invazia militară la scară largă în Ucraina în februarie 2022. Cu toate acestea, ONU a avertizat că este posibil ca cifrele reale să fie mai mari, transmite şi DPA.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md