21:05:53 28.03.2024
Stiri

Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul de la Chișinău nu a așteptat avizul cerut, dar s-a grăbit să voteze modificările Legii privind CSM

Social 23.01.2020 11:07 Vizualizări738 Autor: Ziarul National
Comisia de la Veneția regretă că Parlamentul de la Chișinău nu a așteptat avizul cerut, dar s-a grăbit să voteze modificările Legii privind CSM Deschide


Membrii Comisiei de la Veneția au emis aviz pozitiv la modificările Legii cu privire la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar reprezentanții Comisiei și-au exprimat regretul că Parlamentul a votat aceste modificări legislative și a trimis documentul președintelui spre promulgare înainte să fie emisă această opinie, solicitată de Ministerul Justiției la mijlocul lunii decembrie 2019.

Comisia de la Veneția menționează că propunerea de majorare a numărului membrilor CSM de la 12 la 15 este una bună și că aceasta va influența pozitiv managementul în sistemul judecătoresc și procesul de evaluare și responsabilizare a judecătorilor.

Totodată, reprezentanții Comisiei de la Veneția consideră binevenită și propunerea privind alegerea membrilor CSM care nu sunt judecători, de către Parlament cu votul majorității deputaților aleși. În așa mod, membrii CSM vor avea un suport mai mare din partea Legislativului și acest lucru va permite și implicarea opoziției în luarea acestor decizii. Membrii Comisiei mai menționează că autoritățile Republicii Moldova ar putea examina și alte opțiuni în această privință, cum ar fi delegarea atribuțiilor de numire a acestor membri ai CSM unei organizații non-guvernamentale sau unei comisii apolitice.

Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările Legii privind activitatea CSM-ului a fost solicitată pe 20 decembrie 2019, în ziua în care Parlamentul a aprobat modificările la această lege în lectură finală. Aflat în acea perioadă într-o vizită la Chișinău, președintele Comisiei de la Veneția s-a arătat surprins de faptul că autoritățile de la Chișinău cer o opinie la un proiect proaspăt adoptat. Atunci, argumentul conducerii Ministerului Justiției a fost că opinia Comisiei este necesară pentru eventualele modificări ce ar putea fi făcute pe viitor la această lege.

Ministerul Justiției a salutat opinia Comisiei de la Veneția, specificând că va colabora și în continuare, „sincer și intens”, cu această structură, în vederea implementării celor mai bune standarde europene referitoare la consolidarea independenței sistemului judecătoresc din Republica Moldova.

Deschide.md


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md