04:47:03 25.01.2022
Stiri

Cele mai BUNE documentare din acest an. Cine sunt câștigătorii CRONOGRAF?

Social 18.05.2016 18:12 Vizualizări3256 Autor: Victoria Bortă
Cele mai BUNE documentare din acest an. Cine sunt câștigătorii CRONOGRAF?


Gala de Premiere a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc ieri-seară la Teatrul „Satiricus” din Chișinău.

Marele Premiu şi Trofeul la Secțiunea Principală, în valoare de 2500 de euro, i-a revenit anul acesta filmului „Vise fără stele”, realizat de Mehrdad Oskouei (Iran).

Juriul a decis să acorde trofeul „unui film cu o abordare atentă, delicată, poetică și profund umană prin artă, despre existența nesigură și vulnerabilitatea unor tinere iraniene prinse între realitate și tradiție. O oscilare între durere și bucurie, lacrimi de disperare și fericire. Filmul ne amintește că există mereu o portiță deschisă pentru speranță”, menționează organizatorii.

Documentarul a mai obținut alte două premii: Premiul pentru Imagine, dar și premiul special pentru Promovarea Drepturilor Femeilor oferit de UN WOMEN.

Filmul „Efect de domino”, în regia Elwirei Niewiera și Piotr Rosolowski (Germania, Polonia), a primit Premiul pentru Regie. Iar documentarul „Domnul Gaga”, în regia lui Tomer Heymann (Israel), a obținut Premiul Special al Juriului, precum și Premiul Simpatia Publicului.

Documentarul „Amerykanka. Totul inclus”, în regia lui Viktar Korzoun (Belarus, Polonia), a obținut o mențiune „pentru o simbioză reușită a diferitor moduri de expresie precum: animația, poezia și filmul documentar”.

Regizorul Sergiu Prodan a oferit un Premiu Special din partea Uniunii Cineaștilor din R. Moldova filmului „Alyah Dada”, în regia Oanei Giurgiu, România.

Trofeul și premiul I la Secțiunea cadRO, l-a câștigat filmul „Sălbatic”, o producție româno-daneză în regia lui Dan Curean. „Un poem cinematografic despre: oameni, cai, realitatea dură și setea de libertate, tradus într-o tehnică cinematografică inspirată, cu un scenariu riguros și un limbaj vizual emoționant”, mai spun organizatorii.

Documentarul „Siberia în rochie de vară”, în regia lui Bogdan Ștefan (Canada), a obținut Premiul II la secțiunea cadRO, iar Premiul III a fost oferit documentarului „Flori în umbră”, regie - Olivier Magis (Belgia, România).

De mențiuni speciale la categoria cadRO s-au învrednicit documentarele: „Intersecția”, regizor Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk, (România, Ucraina),„Doar noi doi”, în regia Ninei Blazin (România), și „Parisul lui Matei”, în regia Andreei Știliuc (România).

Premiul Simpatia Publicului la Secțiunea cadRO a fost obținut de documentarul „Călușarii din Bârla”, în regia Adrianei Oprea (România).

Premiul I şi Trofeul Secţiunii Producţii Locale l-a obţinut Olga Lucovnicova pentru „Nu am, moarte, cu tine nimic”. Autorul a evitat tentația de a crea un banal film etnografic și a realizat un poem cinematografic cu încadrări originale și imagini de o frumusețe deosebită.

Juriul a apreciat de asemenea felul în care autoarea a combinat cele trei elemente: imaginea, muzica și versurile lui Grigore Vieru. Ultimul cadru a filmului închide cercul deschis cu primul cadru, menționează organizatorii.

Pe locul II la această secțiune s-a plasat documentarul „Bon Courage”, în regia lui Alexandru Ursachi, iar producția semnată de Eugenia Pogor – „Viața bate filmul”, a obținut locul III, la secțiunea Producții Locale.

Producția „Tania Popa”, în regia lui Eugeniu Bocancea, a obținut o mențiune la această secțiune.

În acest an, agenția de turism Stil Tur a premiat cel mai fidel spectator al FIFD CRONOGRAF, ediția a XIII-a, oferindu-i un sejur de 9 zile în Muntenegru.

Un premiu similar de la Stil-Tur este destinat și jurnalistului care va realiza și publica cele mai bune materiale despre festival până pe 27 mai.

Ediția a XIII-a a Festivalului Internaţional de Film Documentar CRONOGRAF a avut loc între 12-18 mai 2016, la Chişinău. Festivalul este organizat de OWH Studio din 2001.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md