01:10:17 05.12.2021
Stiri

EXPLICAȚII de la CEC, după ce Marina Tauber a acuzat că s-ar pune la cale o diversiune, prin care candidatul PAS să ajungă în turul II al alegerilor locale din Bălți: „Asemenea prevederi s-au regăsit în hotărârile CEC din 2015”

Actualitate 24.11.2021 15:43 Vizualizări1238 Autor: Ziarul National
EXPLICAȚII de la CEC, după ce Marina Tauber a acuzat că s-ar pune la cale o diversiune, prin care candidatul PAS să ajungă în turul II al alegerilor locale din Bălți: „Asemenea prevederi s-au regăsit în hotărârile CEC din 2015”


Comisia Electorală Centrală (CEC) infirmă „acuzațiile nefondate” ale candidatei Marina Tauber, potrivit cărora instituția ar fi introdus o precizare nouă pentru turul II al alegerilor locale noi de pe 5 decembrie curent – candidatul clasat pe locul III în primul tur poate să acceadă direct în turul II, în cazul în care concurentul cu mai multe voturi se retrage din cursa electorală.

„Pornind de la prevederile alin.2 art. 145 Cod Electoral, în cazul în care niciun candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de două săptămâni se va proceda la al II-a tur de scrutin, cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Potrivit art. 51 alin.5 Cod Electoral, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai târziu de șapte zile până la ziua alegerilor.

Reieșind din aceste două norme și situații specifice înregistrate anterior, la 3 iulie 2018 a fost adoptat Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorți, aprobat prin hotărârea CEC nr.1729/2018. În punctul 26 al Regulamentului, pentru a oferi un caracter competitiv scrutinului și a asigura realizarea practică a turului II în limitele alin.2 art.145 Cod Electoral, este prevăzută expres soluția pentru situația în care un candidat face uz de dreptul său garantat de alin.5 art.51 Cod electoral. Astfel, potrivit pct.26 din Regulamentul citat, în cazul „dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur”.

Citește și: Marina Tauber, despre „DIVERSIUNEA” care ar fi fost pusă la cale pentru ca „să nu ajungă în fruntea Primăriei Bălți”: „Vor să-l facă PRIMAR pe candidatul PAS, Boris Marcoci, care a luat doar 10%. Grigorișin se va retrage ca să-și salveze pielea”

Mai mult ca atât, atenționăm că asemenea prevederi s-au regăsit, începând cu anul 2015, în hotărârile CEC de stabilire a turului doi de scrutin pentru alegerile locale și se aplică pentru toate circumscripțiile electorale”, se arată într-un comunicat de presă al CEC.

Actualul viceprimar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, clasat al doilea în primul tur de scrutin al alegerilor locale din municipiul de la nordul republicii, ar urma să se retragă din cursa electorală, iar în locul său va concura candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Boris Marcoci, care a acumulat în jur de 10 la sută pe 21 noiembrie curent, a declarat astăzi Marina Tauber. „Prevedere aprobată ieri de CEC nu se regăsește în Codul Electoral, nu există o hotărâre a Parlamentului în acest sens. Ei vor să mă excludă pe mine din cursa electorală, iar Marcoci, care a luat un rezultat mizer, să devină primar de Bălți”, a mai afirmat candidata Partidului „Șor” într-o conferință de presă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md