12:35:15 03.10.2023
Stiri

Ceaiul rusesc și logica rusească

Actualitate 04.09.2022 10:49 Vizualizări1706 Autor: Ziarul National
Ceaiul rusesc și logica rusească


Trustia, elegii politikoase

Ieri am discutat despre logica rusească și am ajuns la concluzia că ea se aseamănă întrucâtva cu ceaiul rusesc.

1. Deși e șaptea lună de când armata rusă a invadat Ucraina, de când bombardează orașele și satele ucrainene, Putin spune că „spețoperația” militară încă nici nu a început. Când va începe cu adevărat? Nu se știe și, dacă va continua în același mod, ar putea probabil nici să nu înceapă. Și atunci apare întrebarea: cum se numește ceea ce face armata rusă în Ucraina începând cu 24 februarie, dacă ceea ce a început nu a început de fapt?

2. Pe de cealaltă parte, și Putin, și Șoigu îi asigură pe ruși că operația militară specială se desfășoară în conformitate cu planul dinainte stabilit. Dacă e așa și dacă spețoperația încă nu a început, înseamnă că a fost planificat ca ea să înceapă repede și să dureze mult, fără să înceapă cu adevărat? Acesta să fie sensul afirmației lui Lavrov precum că Rusia nu a atacat Ucraina? Și atunci de ce mor militarii ruși, ca să nu mai vorbim de cei ucraineni și populația ucraineană? De ce ard și se distrug orașele și satele ucrainene? Cum poate să-i omoare și să-i ardă ceea ce nu a început, dacă nu au atacat și nu au fost atacați? Îi omoară, îi distruge duhul lui Putin?

3. Putin a declarat că dezintegrarea URSS este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Dar cum se explică faptul că el i-a organizat funeralii de stat și a participat personal la înmormântarea lui Boris Elțin, care a desființat (împreună cu președinții ucrainean și belarus, Kravciuk și Șușkevici), Uniunea Sovietică, dar a refuzat să-i acorde onoruri similare lui Mihail Gorbaciov, care a încercat din răsputeri să salveze URSS, propunându-le republicilor sovietice socialiste să semneze un tratat unional înnoit?

4. Putin a declarat nu o singură dată că ucrainenii sunt ruși veritabili, care trebuie doar spălați de ucrainism, după ce vor fi demilitarizați și denazificați în prealabil. Zilele trecute, însă, el a schimbat macazul: Ucraina e o enclavă antirusă și trebuie distrusă! (rima e accidentală, dar grăitoare - I.B.). În cazul acesta mai rămân ucrainenii ruși sau sunt totuși altcineva? Că doar nu se apucă Putin să-i distrugă pe potențialii ruși de pretutindeni? Sau se apucă?

5. Pentru Putin, Occidentul este Sodoma și Gomora, care merită pedeapsa lui Dumnezeu cu foc și pucioasă, pe când Rusia e tărâmul creștinilor veritabili, care prețuiesc familia și alte valori tradiționale, iar, în caz de război nuclear, rușii vor nimeri în rai. Însă, după ce UE a decis să complice nițel procesul de obținere a vizelor de intrare în Europa pentru cetățenii ruși, în loc să se bucure, să triumfe, intelectualii putiniști s-au supărat foc pe Occident, iar Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a amenințat că Rusia va răspunde cu sancțiuni pe potrivă. Păi, cum se explică aceasta? Să înțelegem că intelectualilor putiniști pravoslavnici nu le repugnă Occidentul decadent, că le-ar plăcea să călătoarească în continuare în epicentrul desfrâului și păcatului, în ghena occidentală.

Acum stau și mă gândesc la englezoaica Leoni Fildes, mamă a doi copii, din Swinton, Greater Manchester, care, ieșind de la o petrecere unde s-a băut și s-a discutat despre situația din Ucraina, a chemat un taxi pentru a ajunge pe linia frontului, ca să-și manifeste solidaritatea personală față de ucraineni. Taximetristul nu a zis nu, stabilind că o va costa 4 578 de lire, dus-întors. Ea a fost de acord să plătească, însă călătoria a eșuat din cauza unui funcționar bancar suspicios, care a crezut că femeii i s-a furat cardul.

Cei care o trimit pe Maia Sandu să i se închine lui Putin, pentru a obține gaze mai ieftine, sunt nefericiți, nu vor înțelege niciodată elanul doamnei Leoni Fildes din Marea Britanie.

Al vostru aristofil, alfarabist, Ion Buraga
Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md