Ce ÎNTĂREȘTE și ce TRAGE ÎN JOS economia R. Moldova?


Economia R. Moldova a înregistrat în primul semestru al acestui an o creștere de 3,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea fiind influențată cel mai mult de sectorul prestării serviciilor.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, valoarea Produsului Intern Brut (PIB) a însumat în primele șase luni ale acestui an 47 miliarde 695 de milioane de lei, fiind în creștere cu 3,9% față de ianuarie-iunie 2013. Creșterea economică a fost de 4,3% în trimestrul II față de acceași perioadă a anului trecut și de 1,9% față de trimestrul I al acestui an. Datele statistice arată că, în primul trimestru, PIB-ul a crescut cu 3,6% față de perioada similară a anului trecut și s-a diminuat cu 1,8% față de ultimul trimestru al anului trecut.
Sectorul de bunuri a înregistrat o creștere de 6,1% a valorii adăugate brute, ceea ce a contribuit la creșterea economică cu 1,3%. Și realizarile din sectorul de servicii au fost mai mari în această perioadă cu 4,3%, ceea ce a „săltat” PIB-ul cu 2,6%. Volumul impozitelor pe produse colectat la Bugetul Public Naţional s-a majorat cu 0,7% în raport cu perioada similară a anului anterior. Consumul final a fost în creştere cu 0,9% în raport cu perioada similară a anului precedent, influenţând pozitiv (+1,1%) economia R. Moldova cu 1,1%.
Cele mai mici creșteri ale valorii adăugate brute au fost în prestarea serviciilor ce țin de sănătate, asistență socială (0,5%), administrație publică (0,8%), iar în domeniul învățământului această valoare s-a diminuat cu 2,7%.
Menționăm că prognozele actualizate ale Ministerul Economiei indică în acest an o creștere economică de 5%.










































































