14:18:21 04.06.2023
Stiri

Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide: "Sunt unse cu fel de fel de chestii. Fuge apa de pe ele"

Actualitate 27.03.2023 08:30 Vizualizări2305 Autor: Ziarul National
Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe pesticide:


Cele mai consumate fructe şi legume sunt şi cele care conţin cele mai multe pesticide. O arată studiile experţilor în alimentaţie. Merele, piersicile, ardeii şi, mai nou, afinele se află în topul produselor pentru care sunt folosite cantităţi mari de chimicale, care să le facă să crească mai repede sau să reziste mai mult la raft.

Cele mai multe substanţe nocive le conţin căpşunii. Apoi spanacul, varza, piersicile, perele şi nectarinele. În studiile făcute de cercetătorii americani mai regăsim merele, strugurii, ardeii, cireșele, afinele și fasolea verde. Practic, tot ce punem şi noi mai des pe masă.

"Sunt unse cu fel de fel de chestii, ca să reziste. Cu ulei, cu ceară. Nu ştiu cu ce. Dar fuge apa de pe ele", s-a plâns un cumpărător.

"Par mai frumoase. Dar nu ştiu cât de gustoase sunt. Mi s-a întâmplat să cumpăr struguri pe care n-am putut să-i mănânc. Aveau gust de petrol. I-am luat şi i-am aruncat", a spus un altul.

Şerban Damian, nutriţionist: Din diverse surse putem să aducem o cantitate care să depăşească o anumită limită stabilită ca fiind toxică pentru organismul nostru. În prima fază, simptomele sunt nespecifice. Ne simţim un pic mai obosiţi, ne doare capul, avem o stare proastă, poate greaţă. Când cantităţile sunt mai mari, pot să apară simptomele unei intoxicaţii.

Specialiştii în alimentaţie ne spun să fim atenţi atunci când cumpărăm fructe şi legume

Să le alegem din locuri autorizate şi să ne uităm pe etichetă. Pesticidele pot fi îndepărtate de pe fructe şi legume, dar doar cele aflate la suprafaţă.

Şerban Damian, nutriţionist:Prin spălare cu apă călduţă se poate elimina până la la 80% din orice substanţă. Mai există metode, o soluţie slabă din oţet sau cu apă cu sare.

La popul opus, printre fructele şi legumele care conţin cele mai mici cantităţi de pesticide se află avocado, porumbul, ananasul, ceapa, papaya, asparagusul, pepenele galben sau kiwi-ul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md