12:39:13 03.12.2021
Stiri

„Caravana spre Europa” a ajuns la Bălți

Social 09.05.2014 12:09 Vizualizări1449 Autor: Polina Cupcea


„Caravana spre Europa” a ajuns la Bălți

Itinerariul jurnalistic al Caravanei „Moldova spre Europa”, proiect unicat al Studioului Teritorial TVR Cluj, a făcut, ieri, prima oprire în orașul, Bălți. Pe parcursul primei zile a caravanei, dedicată învăţământului superior şi vieţii academice din oraşul de peste Prut, au fost transmise două emisiuni în direct din platoul TVR Cluj amenajat în campusul universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.

În prima emisiune, Sebesi Karen i-a avut invitaţi pe prim-prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, dar şi trei profesori ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, universitate care are o extensiune în oraşul Bălţi.

Extensiunea universităţii ieşene la Bălţi este finanţată de statul român. Anual sunt puse la dispoziţia tinerilor din Republica Moldova 80 de locuri pentru specializarea fizică tehnologică şi 100 de locuri la economia comerţului, turismului şi serviciilor.

Tema celei de-a doua emisiuni difuzată în direct la ora 18.00 a fost „Reforma europeană a învăţământului din Republica Moldova”, iar invitaţi în platou au fost Maia Sandu, ministrul Educaţiei şi prof univ dr. Gheorghe Popa, rectorul Universităţii „Alecu Russo” din Bălţi. S-a discutat despre sincronizarea cererii de pe piaţa muncii cu oferta educaţională a învăţământului superior, dar şi despre calitatea acestuia.

Maia Sandu a precizat că, în aceste zile, Ministerul Educaţiei din R. Moldova este în plin proces de creare a unei Agenţii de Asigurare a Calitaţii după model european. Aceasta va face evaluarea programelor în toate instituţiile de învăţământ superior şi va face şi acreditarea acestora. Un alt proiect important al Ministerului Educaţiei este crearea unui program de mică mobilitate care presupune schimbul de experienţă inter-ţări. Astfel, studenţii din România vor avea posibilitatea să înveţe în R. Moldova pe perioada unui semestru, iar studenţii din R. Moldova vor putea să îşi aleagă o universitate din România la care să înveţe tot pentru un semestru.

Despre parteneriatul universitar a vorbit şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare din Guvernul României. Într-o intervenţie telefonică, acesta spus că au fost puse la punct primele proiecte prin care instituţiile de cercetare din cele două ţări să poată să participe împreună la programe cum ar fi ORIZONT 2020 sau ELI-NP, celebrul LASER de la Măgurele.

Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, Caravana „Moldova spre Europa” va ajunge la Chişinău în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md