Candu consideră solicitarea de a-l demite pe Chetraru „abuzivă” și îl atenționează pe Streleț că „suntem în prag de iarnă”


Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că demersul expediat la Președinție de către premierul Valeriu Streleț privind demiterea directorului Centrului Național Anticorupție (CNA), Viorel Chetraru, este „abuziv”.
Acesta a declarat astăzi într-o conferință de presă că există mai multe interpretări ale legislației care conține anumite lacune cu referire la demiterea lui Chetraru. Pe de o parte, președintele urmează să demită directorul CNA la propunerea premierului, în timp ce unii consideră că Viorel Chetraru a fost numit de Parlament și tot această instituție ar urma să-l demită.
Candu consideră că solicitarea demisiei lui Chetraru, în momentul în care CNA instrumentează dosare importante, poate fi considerată „intimidare” și „presiune”, iar șeful statului nu ar trebui să-i dea curs.
Amintim că președintele Nicolae Timofti nu a oferit deocamdată un răspuns la demersul premierului Valeriu Streleț care a solicitat demisia lui Chetraru, inclusiv pentru faptul că principalul învinuit în fraudele de la cele trei bănci, Ilan Șor, este încă în libertate.
Spicherul a atenționat voalat reprezentanții Partidului Liberal Democrat din Moldova că „suntem în prag de iarnă”, „avem nevoie de un Guvern funcțional” și i-a îndemnat să-și „echilibreze mesajele”, inclusiv declarațiile despre eventualele demisii ale unor miniștri. „Să fim înțelepți și să avem o activitate productivă”, a îndemnat democratul.
Candu consideră că Parlamentul a „acționat în mod corect” atunci când a decis ridicarea imunității liderului PLDM Vlad Filat, chiar dacă susține că a atras atenția deputaților că votul urma să fie unul secret.
Cât despre acuzațiile lui Vlad Filat la adresa nașului său, Candu a spus că e vorba „de acuzații făcute pe bază emotivă” și că ar trebui „să se expună organele de drept, dacă acestea conțin adevăr”.
În altă ordine de idei, Andrian Candu a anunțat că ședința Parlamentului va avea loc mâine, că există „o agendă impunătoare, încordată” și că urmează a fi audiate două rapoarte: unul cu privire la situația din sistemul electroenergetic și altul cu privire la alegerile din 2014 și 2015.









































































