04:07:24 24.02.2020
 
Stiri

Bucureştiul DEMONTEAZĂ declaraţiile socialistului Ceban. Cum a încercat primarul pro-rus al Chișinăului să atragă Primăria București în campania lui de imagine

Social 19.01.2020 12:01 Vizualizări2235 Autor: Ziarul National
Bucureştiul DEMONTEAZĂ declaraţiile socialistului Ceban. Cum a încercat primarul pro-rus al Chișinăului să atragă Primăria București în campania lui de imagine


Primarul Chișinăului, Ion Ceban (Partidul Socialist, pro-rus), aflat în plină campanie de imagine pe plan intern pentru a puncta în partid în fața președintelui Igor Dodon, a încercat să prezinte o vizită banală a unei delegații a primăriei București drept un mare succes diplomatic, informează g4media.ro.

Pe fondul răcelii politice evidente dintre București și Chișinău cauzate de trântirea guvernului Maia Sandu și instalarea unui guvern pro-rus, Ceban a invitat la Chișinău o delegație a primăriei Capitalei României pentru a celebra ziua lui Mihai Eminescu. În paralel, Ceban o organizat o ședință în care Consiliului general al Primăriei Chișinău a votat un acord de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București la 4 noiembrie 1999 (când primarul Bucureștiului era Viorel Lis), scrie sursa citată.

Ceban a încercat să prezinte pe contul de Facebook, pe propriul site și în presa apropiată de la Chișinău o mare victorie diplomatică, ”un moment istoric” și o dovadă a faptului că a spart izolarea politică din partea României. El a dat de înțeles că acordul e bătut în cuie, omițând însă constant să spună că acordul votat de consilierii din Chișinău nu are nicio valoare, cât timp nu este dublat de un vot în Consiliul General al Primăriei București.

Strategia de comunicare a lui Ceban a fost facilitată de declarațiile echivoce ale lui Aurelian Bădulescu, care a spus că „este o onoare să fim astăzi la Chişinău. Pentru noi această colaborare este una fundamentală, astfel încât instituţiile noastre să poată beneficia de experienţa celor două unităţi administrative, iar proiectele pe care intenţionăm să le realizăm împreună, să aibă obiectivul şi rezultatul scontat. Ne propune să facem cât mai mult, astfel ca cetăţenii municipiului Chişinău să fie mulţumiţi “, potrivit site-ului lui Ceban.

Or, un comunicat oficial al Primăriei București, semnat de Gabriela Firea, arată clar că instituția nu a girat acest acord: ”Respingem ferm speculaţiile apărute în mass-media conform cărora delegaţia oficială a Primăriei Capitalei, condusă de viceprimarul general, Aurelian Badulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria oraşului Chişinău. Viceprimarul General NU a semnat un astfel de protocol şi nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, să semneze un protocol de colaborare sau sa reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucureştiului era Viorel Lis”.

Mai mult, primarul Chișinăului a susținut că delegația consilierilor bucureșteni ar fi participat la o ședință comună cu consilierii moldoveni, ”Este o premieră pentru Chișinău organizarea acestei ședințe comune, care demonstrează buna colaborare și prietenie dintre cele două municipalități”.

Dar comunicatul Primăriei București îl contrazice dur: ”Primarul General, Gabriela Firea, a explicat că exclude orice implicare politică a acestei delegaţii, care a fost organizată exclusiv in scop cultural şi anunţă că viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, nu semnat nici un document de colaborare între capitala României şi Chişinău, neavând un mandat în acest sens. Această delegaţie a avut strict atribuţii în domeniul cultural, vizita oficială fiind prilejuită de ziua marelui poet naţional Mihai Eminescu, programul vizitei fiind întocmit de altfel în acest sens”.

În final, comunicatul Primăriei București menționează valorile europene și nord-atlantice, o referință clară față de atitudinea oficială a guvernului Orban și președintelui Iohannis, care au stopat orice asistență pentru Moldova până la revenirea pe cursul proeuropean: ”Primarul General, Gabriela Firea, îşi reafirmă susţinerea pentru valorile Uniunii Europene şi ale Alianţei Nord-Atlantice (NATO): „valori în care credem şi pe care le promovăm!”.

G4media.ro aminteşte că este a doua încercare a lui Ion Ceban de a ieși din izolarea politică impusă de România. În decembrie 2019, la doar o lună după ce a fost ales în funcție, primarul Chișinăului a venit la București într-o vizită oficială, dar nu a fost primit de primarul Bucureștiului. Deși Gabriela Firea nu a avut în program nici o vizită externă, Ceban a fost primit doar de viceprimarul Aurelian Bădulescu și primarii sectoarelor 1 și 6.

În plan intern, Ion Ceban este într-o campanie susținută de imagine atât în interiorul PSRM, cât și la nivel național. Potrivit unor surse politice, Ceban vizează preluarea conducerii de facto a partidului, controlat acum acum de președintele R. Moldova, Igor Dodon.

De altfel, imediat după vizita consilierilor români la Chișinău, Ceban a zburat la Moscova. El a scris pe Facebook că ar fi discutat cu şeful Departamentului Relații Economice Externe a Moscovei despre înnoirea unui acord bilateral.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..


Basarabeanu49 20.01.2020 15:52

Acum vă convingeți și voi, cât de periculoși sunt cei din psrm. Despre aceasta i-am avertizat pe cei din Blocul ACUM, dar nu m-au ascultat. Acum culeg roadele.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md