14:49:31 17.10.2021
Stiri

Bruxelles a rezervat 780 de milioane de euro pentru domeniul TRANSPORTULUI din R. Moldova și 230 de milioane de euro pentru INFRASTRUCTURĂ și conectivitate

Actualitate 28.09.2021 17:15 Vizualizări3277 Autor: Ziarul National
Bruxelles a rezervat 780 de milioane de euro pentru domeniul TRANSPORTULUI din R. Moldova și 230 de milioane de euro pentru INFRASTRUCTURĂ și conectivitate


Uniunea Europeană a prevăzut 230 de milioane de euro pentru infrastructură și conectivitate din planul de Recuperare Economică pentru R. Moldova, dar și 780 de milioane de euro pentru inițiative în domeniul transportului, ca parte a planului de investiții al Parteneriatului Estic.

Despre valorificarea acestor resurse au discutat astăzi la Bruxelles prim-ministra Natalia Gavrilița și Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi.

„O noutate bună este că a fost acceptat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, iar printre proiectele finanțate este și construcția tronsonului de autostradă Târgu-Mureș - Ungheni, care va ajuta la conectarea Republicii Moldova cu România, oferind astfel acces direct Republicii Moldova la rețeaua europeană de transporturi”, a menționat comisarul Vălean.

În același context, Adina Vălean a menționat că Uniunea Europeană este gata să intensifice sprijinul financiar pentru proiectele ce țin de dezvoltarea transportului și conectivitate, dar și de asistență tehnică pentru Autoritatea Aeronautică Civilă de la Chișinău.

CITIȚI și Uniunea Europeană a debursat cele 36,4 milioane de euro pentru R. Moldova: „Intenționăm să propunem un proiect-pilot de modernizare a economiei în localitățile rurale din toată republica”

Șefa Guvernului a subliniat că actualul Cabinet de miniștri își concentrează eforturile spre elaborarea documentului național de politici în domeniul transporturilor - Programul de mobilitate. Noul document va reflecta principiile de bază ale Strategiei UE de mobilitate durabilă și inteligentă - decarbonizarea și digitalizarea în transporturi.

„Suntem gata să lucrăm îndeaproape cu UE în domeniul transportului verde, eficient și sigur. Pledăm pentru un format de cooperare mai ambițios în domeniul transporturilor atât bilateral, cât și regional, care să răspundă nevoilor noastre și să completeze eforturile naționale”, a declarat Natalia Gavrilița.

Cei doi oficiali au mai abordat subiecte ce țin de zona siguranței aeriene, dar și de domeniul maritim, inclusiv îmbunătățirea standardelor de securitate și siguranță în aceste sectoare, în conformitate cu acquis-ul european și normele internaționale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


ion 29.09.2021 10:53

Sunt declarații de intenție. Dar e necesar să tragem învățăminte din lecțiile din trecut. Aceste sume anunțate NU POT fi valorificate de companiile autohtone din lipsa tehnologiilor, echipamentelor precum și altor condiționalități despre care nu se vorbește. Ca și în trecut, marile CONTRACTE vor fi atribuite companiilor europene (care vin cu lăptop-ul și angajează autohtonii care pun asfaltul cu ”mătura și găleata), care vor încasa 80 la sută din aceste sume declarate. E important de subliniat că acești bani sunt ”trași” din aer/viitor, dar se întorc înapoi în Europa deja bani valoroși sub formă de materii prime exportate(grâu, vin în vrac etc) și dobânzi. Noi vom avea un an doi ”drumuri” apoi gropi mai mici și mai multe transformate în gropi mai mari și mai puține. Dar deja va fi altă guvernare. Constant va fi doar contribuabilul!!! Într-o ”țară normală” se discută deschis toate clauzele, capacitățile, termenii de angajare a acestor resurse enorme. Ca un exemplu poate servi Muntenegru, care a angajat 2 miliarde de la China și după valorificarea a 700 mln euro a ajuns în incapacitate de plată, iar chinezii le-au cerut PĂMÂNTUL care a fost pus în gaj!!!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

11.10.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Stoianoglo, dr...

08.10.2021 09:08 Ziarul National Nicolae Negru // Ce ne pregătesc Mosc...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md