03:39:03 29.01.2023
Stiri

Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO: "Este prima dată când R. Moldova este invitată la un astfel de format, lucru care confirmă importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii R. Moldova"

Actualitate 26.11.2022 14:56 Vizualizări1301 Autor: Ziarul National
Bogdan Aurescu, înaintea reuniunii miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO:


Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, susține că cum R. Moldova se confruntă cu crize suprapuse şi generate artificial. „Vorbim de crize suprapuse şi generate artificial. Scopul acestora este unul foarte simplu: acela de a deraia cursul reformelor şi al integrării europene asumat ferm de preşedintele R. Moldova şi de Guvern şi susţinut clar de majoritatea parlamentară”, a declarat Bogdan Aurescu, în interviul pentru Agerpres.

„Spre exemplu, reducerea de către Gazprom, în fiecare lună, a volumelor de gaze naturale livrate R. Moldova. Este însă remarcabilă vigoarea, determinarea cu care autorităţile şi cetăţenii R. Moldova ţin piept acestor provocări masive”.

În contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor afacerilor externe din ţările membre NATO, care va avea loc la Bucureşti săptămâna viitoare, Bogdan Aurescu a subliniat că este „prima dată când R. Moldova este invitată la un astfel de format”, lucru care „confirmă de fapt importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii R. Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău”.

„Pachetul de asistenţă decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile R. Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru R. Moldova sunt întărirea capacităţilor logistice, de instruire şi management al resurselor umane”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române a menţionat că Alianţa implementează o serie de proiecte destinate întăririi rezilienţei şi capacităţilor de pregătire în domeniul urgenţelor civile ale R. Moldova.

„Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1 300 000 de dolari dedicate întăririi rezilienţei şi capacităţii de apărare pentru Ucraina, R. Moldova, Georgia şi Iordania. Din acest cuantum pe care România îl redirecţionează pentru sprijinul partenerilor, R. Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600 000 de dolari. Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, ţara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin”, a susţinut ministrul de externe.

Aurescu a adăugat că România va continua să fie „un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice, inclusiv în ceea ce priveşte R. Moldova”.

Potrivit lui Aurescu, inflaţia galopantă din R. Moldova a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, iar embargoul impus de Rusia la 15 august la importul de produse vegetale pun o presiune extraordinară asupra cetăţenilor şi a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chişinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


TUN 26.11.2022 18:13

Madame Zaharova va recunoaste, suntem siguri, ca Rusia a pierdut trenul spre chisinau. Iar NATO a intrat in acest moment, in gradina maldafanilor. Iar kokoii lui vorona si socio kokoii lui dodona se ascund prin paduri. Sarut mana Doamna Zaharova.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md